Cuplurile formate din persoane de același sex nu sunt recunoscute de lege în România, motiv pentru care mai mulți activiști pentru drepturile LGBTQ au dat în judecată statul român la CEDO. Argumentul principal invocat este eliminarea tuturor formelor de discriminare la adresa cuplurilor de același sex.
Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile omului și fondator al Muzeului Istoriei și Culturii Queer din România și Victor Ciobotaru, activist pentru drepturile comunității LGBTQ, au vorbit la Euronews România despre cât de multe dificultăți întâmpină cuplurile de același sex în relațiile cu statul și societatea.
Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile omului: „România este a șasea țară care nu oferă niciun fel de protecție în cazul nostru. Nu doar că nu oferă niciun fel de protecție, ci neagă prin lege, în Codul Civil, dreptul la recunoașterea acestor familii. Vrem să nu fim tratați ca cetățeni de rang inferior în țara în care ne-am născut, nu vrem să ne căsătorim în alte țări din UE, vrem ca drepturile noastre de familie să fie recunoscute aici, mai ales protejate juridic, de asta am ajuns ca familie la CEDO.”
În România, cuplurile sau persoanele din cadrul comunității LGBTQ se confruntă deseori cu diferite impedimente juridice față de restul cetățenilor. Cuplurile de același sex nu se pot căsători, nici adopta copii pentru că nu sunt recunoscuți legal ca o familie.
Victor Ciobotaru, activist pentru drepturile comunității LGBTQ+: „Cred că viața noastră de familie este comună cu viața tuturor familiilor din România. Facem lucruri obișnuite pe care orice familie din această țară le face. Neobișnuitul intervine când avem de-a face cu autoritățile statului român care nu ne consideră o familie. Toate interacțiunile noastre care au avut de-a face cu protecția drepturilor s-au lovit de tipul acesta de respingere. Am avut și situații în care am fost tratați ca și cum am fi infractori. Provin dintr-un mediu religios, conservator. Până să-l cunosc pe Florin, cu toate că luasem decizia de a mă accepta, sunt absolvent de teologie și asta mi-a îngreunat procesul de acceptare, nu mi-am imaginat că mă voi putea îndrăgosti de un alt bărbat.”
Rusia, condamnată la CEDO
Drepturile homosexualilor din Rusia au fost recunoscute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit unei hotărâri CEDO, refuzul oricărei forme de recunoaştere şi de protecţie juridice de către statul rus constituie o încălcare a dreptului la respectarea vieţii private şi familiale, garantat de către Convenţia europeană a drepturilor omului prin Articolul 8.
Începând din 2009, trei cupluri de acelaşi sex au depus cereri de căsătorie la birouri ale stării civile, în Rusia. Aceste birouri au refuzat cererile și au arătat că legislația defineşte căsătoria ca pe o „uniune conjugală liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Ulterior, justiția din Rusia a respins acțiunile celor șase persoane, iar acestea s-au adresat CEDO, care a constatat că drepturile le-au fost încălcate. Cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei, considerat istoric, ar însemna că toate statele semnatare, inclusiv România, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.
Asociația Accept, care susține drepturile homosexualilor în România, a spus că hotărârea ar putea anticipa o accelerare a soluționării celor 23 de plângeri depuse împotriva statului român. Asociația a subliniat că „Este timpul ca România să ofere protecție tuturor cetățenilor și tuturor familiilor în mod egal”.