Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE reduce consumul de gaze din Europa. Miniștrii Energiei susțin planul de criză

Miniștrii Energiei din UE au aprobat planul de reducere a consumului de gaze cu 15 la sută. Reporterul Euronews România, Anatol Câșlaru, a comentat decizia luată astăzi la nivel european.

„Planul face parte din eforturile UE de a face față reducerii livrărilor de către Federația Rusă, dar și în evetualitatea opririi complete a exporturilor pe piața europeană. Într-un comunicat de presă al Comisie Europene se spune că decizia de astăzi demonstrează că UE este unită și solidară.

După invazia Ucrainei și sancțiunile impuse Moscovei de către UE, Rusia a redus în repetate rânduri livrările către țările Europene, inclusiv au fost sistate exporturile către Polonia și Bulgaria.  Mai întâi, Gazprom a micșorat exportul de gaze prin conductele ce traversează Ucraina, iar apoi și prin gazoductul Nord Stream. În prezent, capacitatea Nord Stream este utilizată în proporție de 40 la sută, iar de mâine conducta va fi folosită în proporție de numai 20 la sută. Moscova spune că este vorba de probleme tehnice, din cauza sancțiunilor impuse de Europa, pe de altă parte oficialii europeni vorbesc despre un război comercial început de Rusia. Pe lângă reducerea consumului, țările Europene încearcă diversificarea sursleor de import, inclusiv din Azerbaidjan, dar și țările din nord-africane”, a spus Anatol Câșlaru.

Derogări speciale

În caz de „risc de gravă penurie”, un mecanism de alertă va face „obligatorie” pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

De pildă, statele UE care nu sunt interconectate cu reţelele de gaze ale altor state membre vor fi scutite de la reducerea obligatorie a consumului de gaze, întrucât nu vor putea elibera volume semnificative de gaze în favoarea altor state membre.

De asemenea, ţările ale căror reţele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul european şi depind în mare măsură de gaze naturale pentru producţia de electricitate vor şi ele scutite, pentru a evita o criză a furnizării de energie electrică în acele state.

O excepţie va mai putea fi cerută de un stat membru pentru a-şi adapta cererea internă de gaze dacă acel stat are interconexiuni limitate cu altele şi dacă poate demonstra că foloseşte la maxim capacităţile sale de export către alte state, inclusiv capacităţile de export de gaz natural lichefiat (GNL).

Alte derogări mai pot fi solicitate dacă un stat membru depinde în mare măsură de gazele naturale ca materie primă pentru industriile critice sau în cazul în care consumul său a crescut cu cel puţin 8% în ultimul an comparativ cu media ultimilor cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE