Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump, între expansiune și încheierea războiului. Nu vrea un conflict în Ucraina, dar ar vrea să anexeze teritorii

Încheierea războiul din Ucraina va fi una dintre prioritățile imediate ale noi administrații de la Casa Albă. Încă din perioada electorală, Donald Trump a anunțat că nu va accepta continuarea conflictului armat din Europa, iar declarația „Voi pune capăt războiului în primele 24 de ore” a făcut înconjurul lumii. Mai mult, el a bulversat scena politică internațională când a spus că nu exclude utilizarea forței armate pentru a prelua controlul asupra insulei arctice Groenlanda și a Canalului Panama.

Trump, între expansiune și încheierea războiului

Pentru a-și pune în aplicare planul privind Ucraina, Donald Trump se pregătește să se întâlnească cu Vladimir Putin. Recent, el a anunțat că deja sunt făcute pregătiri pentru o eventuală discuție cu liderul de la Kremlin.

Donald Trump, președintele ales al SUA: „El (n.r. Zelenski) ar trebui să fie pregătit să încheie un acord. Trebuie să fie un acord, trebuie să se ajungă la un acord. Prea mulți oameni sunt uciși. Este un război. Sunt prea mulți oameni... Trebuie să existe un acord și Putin trebuie să încheie acordul, de asemenea.”

Moscova pare deschisă unui dialog cu Donald Trump și așteaptă o poziție finală a noii administrații americane după învestirea președintelui. Totuși, Kremlinul insistă în continuare ca la eventualele negocieri privind încheierea războiului din Ucraina să fie luată în considerare situația de pe câmpul de luptă. Mai mult, Rusia vrea un acord mai amplu privind securitatea frontierelor sale de vest.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Așa că vom aștepta inițiative concrete. Președintele Putin a spus de multe ori că este dispus să se întâlnească. Amenințările de pe flancul vestic, de la frontierele noastre vestice, trebuie eliminate ca unul dintre motivele principale (ale conflictului). Acestea pot fi probabil eliminate doar în contextul unor acorduri mai ample.”

Kievul așteaptă propunerile lui Trump pentru încheierea războiului cu Rusia

Și administrația de la Kiev așteaptă propunerile lui Trump pentru încheierea războiului. Volodimir Zelenski susține că Donald Trump este puternic și imprevizibil și l-ar putea opri pe Putin. Liderul de la Kiev nu crede, însă, că acest conflict, ce durează de aproape trei ani, ar putea fi oprit doar într-o singură zi.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trump poate fi decisiv, iar pentru noi, acesta este cel mai important lucru. Calitățile lui sunt diferite. Este capabil să fie decisiv în acest război. Poate să-l oprească pe Putin sau, mai exact, să ne ajute să-l oprim pe Putin. El poate să o facă.”

Trump, cu ochii pe Groenlanda, Canalul Panama și Canada

Pe lângă războiul din Ucraina, Donald Trump spune că este esențial pentru securitatea americană ca SUA să preia controlul asupra celei mai mari insulei din lume – Groenlanda, amplasată strategic în zona arctică. Insula este controlată în prezent de Danemarca. Pretențiile lui Trump se extind și asupra Canalului Panama, o rută comercială extrem de importantă care leagă oceanele Pacific și Atlantic. Noul lider de la Casa Albă spune că este inadmisibil pentru America ca acest canal să ajungă sub control chinezesc. Pretențiile teritoriale ale lui Trump ar putea să pună capăt unei perioade de decenii în care SUA a promovat o politică ce acorda prioritate autodeterminării în fața expansiunilor teritoriale.

Referirile dvs. la Groenlanda și Canalul Panama și așa mai departe, puteți da asigurări lumii că, în timp ce încercați să obțineți controlul asupra acestor zone, nu veți folosi forța militară sau cea economică?

Donald Trump, președintele ales al SUA: „Nu!”

Ne puteți spune ceva despre planul dumneavoastră? Care este strategia?

Donald Trump, președintele ales al SUA: „Nu vă pot garanta. Vorbiți despre Panama și Groenlanda. Nu, nu vă pot asigura de niciuna dintre cele două, dar pot să vă spun atât. Avem nevoie de ele pentru securitatea economică. Avem nevoie de Groenlanda din motive de securitate națională. Mi s-a spus asta de mult timp, cu mult înainte să candidez. Adică, oamenii vorbesc despre asta de mult timp. Sunt aproximativ 45.000 de oameni acolo.”

În ceea ce privește Canada, Donald Trump intenționează să o determine să fuzioneze cu Statele Unite prin presiuni economice.

Ați spus că luați în considerare forța militară pentru a obține Panama și Groenlanda. Vă gândiți, de asemenea, la forța militară pentru a anexa și a obține Canada?

Donald Trump, președintele ales al SUA: Nu. Forță economică. Pentru că între Canada și Statele Unite ar putea fi cu adevărat ceva. Dacă scăpați de acea linie trasată artificial și vă uitați cum arată... și ar fi, de asemenea, mult mai bine pentru securitatea națională. Nu uitați, noi, practic, protejăm Canada. Dar aici este o problemă cu Canada. Sunt atât de mulți prieteni acolo (în Canada).”

În replică la declarațiile lui Trump, premierul canadian Justin Trudeau a spus că nu există nicio o șansă ca cele două state să fuzioneze.

Și cancelariile europene au reacționat critic la pretențiile lui Trump asupra Groenlandei și i-au transmis că Uniunea Europeană nu va permite nimănui, nici măcar Statelor Unite, să atace suveranitatea sau frontierele unui stat membru. O altă declarație a lui Donald Trump a vizat Golful Mexic pe care liderul de la Casa Albă vrea sa-l denumească Golful Americii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE