În Statele Unite ale Americii, au început acțiunile împotriva migranților ilegali, iar autoritățile federale au voie acum să aresteze oameni chiar și în biserici, spitale sau școli, după cum a anunțat președintele Donald Trump. El cere însă Serviciului Vamal și de Imigrare să acționeze cu bun simț.
Trump a dat startul acțiunilor împotriva imigranților
Permisiunea de a acționa în apropierea lăcașelor de cult și a școlilor este o abatere de la politicile de mai bine de un deceniu de a evita așa-numitele „zone sensibile”.
Secretarul interimar pentru securitate internă a anunțat că două directive în domeniu nu mai sunt în vigoare, ceea ce înseamnă mai multă putere serviciului de imigrare și eliminarea unei căi pentru care doresc să intre în Statele Unite. Serviciul Vamal și de Imigrare stabilise încă din 2011 o politică care îi oprea pe agenți să efectueze arestări în locuri considerate sensibile.
„Infractorii nu se vor mai putea ascunde în școlile și bisericile din America pentru a evita arestarea. Administrația Trump nu va mai 'lega mâinile' forțelor noastre curajoase de aplicare a legii și, în schimb, are încredere în ei să folosească bunul simț”, a precizat Departamentul SUA pentru Securitate Internă.
Tot în legătură cu problema migrației, statele conduse de democrați și grupurile pentru drepturile civile au intentat primele procese care contestă ordinele executive semnate de președintele Trump. Unul dintre acestea urmărește să reducă cetățenia pentru copiii născuți în SUA din părinți imigranți.
Benjamine Huffman, secretarul interimar al Departamentului pentru Securitate Internă, este cel care a emis cele două directive care vizează noile regulamente privind imigranții.
A doua directivă reintroduce, cu efect imediat, așa-numita „înlăturare accelerată” la nivel național. Sub această autoritate, poate fi deportată rapid orice persoană fără documente și poate fi arestată în interiorul țării dacă nu poate dovedi că a locuit în mod continuu mai mult de doi ani.
Președintele Donald Trump a semnat, chiar în ziua învestirii sale, o serie de acțiuni executive care au inclus întreruperea accesului la o aplicație care facilita intrarea în țară a sute de mii de oameni, precum și suspendarea „sistemului de refugiați” și promovarea unei mai mari cooperări între aceste instituții pentru imigrare și guvernele locale și de stat.
Oficialii administrației au promis că vor începe imediat așa-zisele „deportări în masă”, așa cum le-a numit Trump. Tom Homan, supranumit „Țarul frontierelor”, a declarat că agenții de imigrație se vor deplasa chiar de a doua zi pentru a face arestări și a deporta persoane fără acte. El nu a spus unde exact vor avea loc aceste raiduri.
Avocații au avertizat că mișcarea administrației Trump de a permite arestări în locuri sensibile ar avea efecte dăunătoare.
„Această acțiune ar putea avea consecințe devastatoare pentru familiile de imigranți și copiii lor, inclusiv copiii cetățeni americani, descurajându-i să primească asistență medicală, să caute ajutor în caz de dezastre, să frecventeze școala și să-și desfășoare activități de zi cu zi”, se arată într-un comunicat al Centrului pentru Drepturi și Politică Socială.