Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discursurile lui Trump, din ziua inaugurării: ce afirmații nu se potrivesc cu realitatea

Chiar în ziua inaugurării sale ca președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a semnat o serie de decrete și ordine executive. În plus, Trump a ținut și niște discursuri, în care a făcut cel puțin 20 de afirmații care nu ar fi chiar conforme cu realitatea, conform CNN.

Discursul lui Trump, de la inaugurare. Ce afirmații nu se potrivesc cu realitatea

În al doilea discurs, pe care l-a adresat susținătorilor adunați în sala pentru vizitatori de la Capitoliu, Trump a vorbit, printre altele, despre alegeri, imigrație și revolta de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021. Apoi, el a mai ținut al treilea discurs la Capital One Arena, în timp ce semna ordinele executive, în Biroul Oval.

  • Economie - Tarifele pe care Trump vrea să le impună Chinei

Trump a repetat că SUA „au luat sute de miliarde de dolari din China”, prin tarifele pe care le-a impus în timpul primului său mandat de președinte. Însă adevărul este că importatorii americani plătesc taxele, nu China. În acest sens, mai multe studii au arătat că americanii au suportat majoritatea covârșitoare a costurilor acestor tarife pentru China, în sensul că multe companii au transferat costul tarifelor către consumatorii din SUA.

  • Președinții anteriori și tarifele asupra Chinei

Trump a repetat afirmația că niciun președinte anterior nu a impus taxe vamale importurilor din China și a spus că „până când am venit eu, China nu a plătit niciodată nici 10 cenți acestei țări”. Pe lângă faptul că importatorii americani plătesc tarifele, SUA generau de fapt venituri de miliarde de dolari pe an din tarifele pentru importurile din China, înainte ca Trump să preia mandatul. Statele Unite au impus, încă din 1789, taxe vamale pentru importurile din China, conform documentelor și statisticilor. Iar predecesorul lui Trump, Barack Obama, a impus și el tarife suplimentare asupra mărfurilor chinezești.

  • Alte tarife și taxe

În discursul său inaugural, Trump a spus: „În loc să ne taxăm cetățenii pentru a îmbogăți alte țări, vom taxa și țările străine pentru a ne îmbogăți cetățenii”. Dar această caracterizare a tarifelor este considerată falsă, pentru că tarifele impuse de guvernul SUA sunt plătite de importatorii americani, nu de țări străine.

  • Ratele inflației

Trump a susținut, în discursul său inaugural, că SUA au înregistrat o „inflație record” în timpul administrației Biden. Însă corect este că rata inflației din SUA a atins un maxim din ultimii 40 de ani în iunie 2022, când a fost de 9,1%. Însă acel nivel din iunie 2022 a fost departe de recordul istoric, care este de23,7% și care a fost stabilit în 1920. În decembrie 2024, rata inflației a fost de 2,9%.

  • Relațiile comerciale cu Uniunea Europeană

În Biroul Oval, Trump a repetat că Uniunea Europeană nu „ia” produse agricole, mașini sau „aproape nimic” din SUA. Chiar dacă UE are unele bariere comerciale, care îngreunează exportul companiilor americane, este o exagerare declarația prin care Trump spune că „nu acceptă aproape nimic”. Doar în 2023, SUA au exportat în UE bunuri și servicii în valoare de peste 639 de miliarde de dolari, conform statisticilor.

Potrivit Guvernului SUA, UE a cumpărat produse din exporturi americane, doar dacă ne referim la cele din agricultură, în valoare de 12,3 miliarde de dolari, în anul fiscal 2023, devenind a patra cea mai mare piață de export pentru produse agricole și conexe din SUA, după China, Mexic și Canada.

Chiar dacă producătorii de automobile din SUA s-au luptat adesea să aibă succes în Europa, conform unui raport din decembrie 2023 al Asociației Europene a Producătorilor de Automobile, UE este a doua dintre cele mai mari piețe pentru exporturile de vehicule din SUA. În 2022, UE a importat 271.476 de vehicule din SUA, evaluate la aproape 9 miliarde de euro. Unele dintre acestea sunt vehicule fabricate de producători auto europeni în fabrici din SUA.

  • Problema imigranților și cea a granițelor

În toate cele trei discursuri din ziua inaugurării, Trump a vorbit despre imigranți care au venit în SUA din închisori și instituții străine pentru sănătate mintală, sub administrația președintelui Joe Biden, un „refren” frecvent al lui Trump în timpul campaniei din 2024. În primul discurs, Trump a spus că „mulți” migranți din epoca Biden au venit din astfel de locuri. În al doilea discurs, el a spus: „Nu dorim ca închisorile fiecărei țări din lume să fie practic vărsate în Statele Unite”. În al treilea, el a spus: „În toată lumea, ei își golesc închisorile în țara noastră, își golesc instituțiile pentru sănătate mintală în țara noastră.”

Însă toate aceste declarații nu sunt coroborate. De exemplu, în campania sa prezidențială, Trump nu au coroborat niciodată afirmația că „mulți” migranți din epoca Biden au venit din închisori sau instituții pentru sănătate mintală, cu toate că este posibil ca unii astfel de migranți să fi trecut prin astfel de instituții. Iar campania lui Trump nu și-a putut fundamenta narațiunile despre numeroasele țări străine care se presupune că au deschis astfel de ferestre pentru a aduce cumva oamenii în SUA.

Președintele a încercat uneori să-și susțină narațiunea, afirmând că populația globală din penitenciare este scăzută. Însă este o afirmație incorectă. Populația penitenciară globală a crescut, din octombrie 2021 până în aprilie 2024, de la aproximativ 10,77 milioane de persoane, la aproximativ 10,99 milioane de persoane, conform Asociației Mondiale a Penitenciarelor, care este întocmită de experți din Marea Britanie.

„Eu verific zilnic știri pentru a vedea ce se întâmplă în închisorile din întreaga lume și nu am văzut absolut nicio dovadă că vreo țară își golește închisorile și îi trimite pe toți în SUA”, a spus Helen Fair, co-autor al listei menționate, care este și cercetător la Institutul de Cercetare a Politicii Crimelor și Justiției, de la Universitatea londooneză Birkbeck.

  • Venezuela și migrația

Trump a vorbit despre membrii bandelor „luați de pe străzile Venezuelei și aduși în țara noastră”, susținând că criminalitatea din Venezuela a scăzut „pentru că ei și-au luat criminalii și ni i-au dat nouă, printr-o politică frontalieră deschisă, de pe vremea administrației anterioare.”

Trump nu și-a putut susține însă afirmațiile despre această presupusă practică a Venezuelei, de a aduce în mod intenționat infractori în SUA, în mandatul lui Biden. Experții au declarat, pentru CNN, PolitiFact și FactCheck.org, că nu au dovezi pentru așa ceva.

  • Construcția zidului la graniță

Trump a repetat această afirmație și a spus că a construit „571 de mile de zid” (n.r.: 918 km) la granița de sud, în timpul primei sale administrații. Însă este o exagerare semnificativă, pentru că datele oficiale ale guvernului arată că 458 de mile (n.r.: 737 km) au fost construite sub administrația lui Trump, inclusiv ziduri construite acolo unde nu existau bariere și nici altfel de ziduri făcute pentru a înlocui barierele anterioare.

  • Dreptul la cetățenie americană prin naștere

În Biroul Oval, Trump a repetat afirmația falsă că SUA este „singura țară din lume” în care cetățenia este un drept dobândit prin naștere. Aceeași afirmație a făcut-o Trump și în 2015, în timpul campaniei sale prezidențiale. Apoi a mai spus-o și în 2018, iar apoi acum. În jur de 36 de state oferă automat cetățenie persoanelor născute pe teritoriul lor, inclusiv americanilor. De exemplu vecinii americanilor, Canada și Mexic, dar și majoritatea țărilor din America de Sud.

  • Afaceri externe - China și Canalul Panama

Trump a promis, în discursul său inaugural, că SUA vor prelua Canalul Panama și a susținut, în mod fals, că „mai presus de toate, China operează Canalul Panama”. Apoi, în Biroul Oval, el a spus că „China controlează Canalul Panama”.

Există întrebări legitime despre influența chineză asupra infrastructurii de pe și din jurul Canalului Panama. O filială a unei companii cu sediul în Hong Kong operează un port la fiecare capăt al căii navigabile, după ce a câștigat, în anii 1990, prima licitație pentru contract. Însă Panama deține controlul canalului în sine de când SUA l-au predat acestei țări, în 1999. Mai exact, canalul este operat de Autoritatea Canalului Panama, al cărei administrator, administrator adjunct și consiliu de 11 membri sunt panamezi și sunt numiți de guvernul din Panama. Marea majoritate a angajaților săi sunt panamezi, iar Panama este cea care decide ce companii primesc contracte pentru a gestiona porturile aferente. Iar alte porturi sunt operate de companii care nu sunt chineze, inclusiv unul condus de o societate mixtă americano-panameză.

  • Spania și BRICS

Trump a susținut, în mod fals, în Biroul Oval, că Spania este membră a organizației internaționale BRICS: „Spaniolii sunt o națiune BRICS. Știți ce este o națiune BRICS? Îți vei da seama.” Spania nu este membră a BRICS, din care fac parte Africa de Sud, Brazilia, Rusia, India și China.

  • Trump a spus că Biden a grațiat 33 de criminali condamnați la moarte

În discursul său de la Emancipation Hall, Trump a spus că Biden a grațiat „33 de criminali, ucigași absoluți, cei mai răi criminali”, care erau condamnați la moarte, conform Euronews.com. NNici această afirmație nu este adevărată. Biden a declarat, pe 23 decembrie 2024, că va schimba pedepsele a 37 din cele 40 de persoane condamnate la moarte, transformându-le în pedepse cu închisoare pe viață.

Schimbarea unei pedepse nu este același lucru cu o grațiere. Persoana respectivă încă este condamnată, dar primește o pedeapsă mai blândă.

„Aceste schimbări de pedeapsă sunt în concordanță cu moratoriul pe care administrația mea l-a impus asupra execuțiilor federale, în alte cazuri decât terorismul și crimele în masă motivate de ură”, a spus Biden la acea vreme.

Acea decizie a lui Biden a salvat viețile unor persoane condamnate pentru crime, inclusiv pentru uciderea ofițerilor de poliție și militarilor, a oamenilor din administrația federală și a celor implicați în jafurile soldate cu decese la anumite bănci sau cu tranzacții cu droguri, precum și cei responsabili de uciderea gardienilor sau prizonierilor în unitățile federale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE