Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tribunalul muncii spune că greva generală din Israel nu e legală. Unii protestatari susțin însă că nu se vor opri

În Israel, tribunalul muncii a decis că greva generală care a blocat mare parte din economia naţională trebuie să înceteze. Protestul angajaților a fost o urmare a nemulțumirii populare în legătură cu felul în care Guvernul se ocupă de eliberarea ostaticilor răpiți de organizația Hamas.

Înainte de greva națională, la Tel Aviv au fost proteste violente. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au scandat lozinci anti-guvern. Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru Israel.

Tribunalul spune că greva general din Israel nu e legală

Oamenii sunt furioși după ce armata israeliană a anunțat descoperirea cadavrelor a șase ostatici într-un tunel din Fâșia Gaza. Greva generală a vizat închiderea sau perturbarea sectoarelor majore ale economiei, inclusiv sectorul bancar și asistența medicală.

Companiile aeriene de pe principalul aeroport internațional al Israelului, Ben-Gurion, au întrerupt zborurile de plecare între orele 8 și 10 ale dimineții. Sute de pasageri au fost afectați.

Pasager: „Sunt multe întârzieri, foarte multe. Sunt mulți oameni care au întârziat din cauza grevei. Această grevă nu trebuia să aibă loc deloc. Nu este nevoie să pedepsim întregul stat Israel din cauza a ceea ce se întâmplă. Este o victorie pentru Hamas, Hamas câștigă împotriva noastră, în momentul în care fac toată această dezordine."

Părerile în rândul israelienilor sunt împărțite. Unii spun că greva generală este doar o victorie pentru Hamas, în timp ce alții cred că doar așa pot atrage atenția autorităților de la Tel Aviv pentru ca eforturile de eliberare a ostaticilor din Gaza să fie duse la bun sfârșit.

Protestatar: „Cred că acest lucru este corect. A venit timpul să ne ridicăm, să ne trezim și să facem totul pentru ca ostaticii să se întoarcă în viață.”

Zeci de mii de israelieni au ieșit pe străzi încă de duminică seara, pentru a-și arăta furia față de guvernul premierului Benjamin Netanyahu. În Tel Aviv, oamenii au blocat drumuri și au incendiat diferite obiecte. Pentru a dispersa mulțimea, polițiștii au folosit tunuri cu apă.

Între timp, în Fâșia Gaza, cel puțin 11 oameni au murit în urma unui atac al Israelului asupra unei școli. În momentul atacului, acolo se adăposteau zeci de familii. Tel Avivul a recunoscut că a efectuat un raid în orașul Gaza, dar spune că acesta a vizat un centru de comandă al grupării Hamas. De la începutul războiului, peste 40 de mii ce oameni au murit în Fâșia Gaza, potrivit ministerului sănătății din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE