Fermierii români sunt pe minus și trag un semnal de alarmă. Nu mai pot vinde grânele din cauza concurenței cerealelor din Ucraina și cer ajutorul Guvernului și Comisiei Europene.
Agricultorii spun că dacă Guvernul nu le va acorda subvenții, culturile viitoare nu vor mai putea fi însămânțate.
Exporturile de cereale din România au scăzut
Peste două milioane de tone de cereale din Ucraina au rămas în România, la un preț mult mai mic decât al produselor românești. De prețurile mici au profitat, însă, intermediarii, nu și consumatorii, care mai au de așteptat până vor vedea ieftiniri la raft.
Exporturile românești de cereale au scăzut pe măsură ce în țară au intrat peste 2.000.000 de tone de grâne din Ucraina, mult mai ieftine. Crearea coridoarelor pentru transportul cerealelor ucrainene a afectat, de altfel, producția internă din mai multe statele de tranzit.
Este vorba despre șase țări din Europa Est-Centrală, printre care Polonia, Cehia, Slovacia sau România.
”Este un cost suplimentar pe care trebuie să și-l asume Guvernul”
La finalul lunii ianuarie, aceste state au cerut compensații de la Comisia Europeană. De exemplu, numai în privința grâului, prețul cerealelor venite din Ucraina a fost mai mic și cu o treime față de cel românesc.
Alexandru Baciu, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli: "Dacă de la 1,6 cât era în trecut, am ajuns la 1,2, vă dați seama este undeva la 30%. Este un cost suplimentar pe care trebuie să și-l asume Guvernul."
Costul s-a dublat
Costul logistic s-a dublat de la începtul războiului din Ucraina. Depozitele sunt pline cu cereale din Ucraina, iar traficul din portul Constanța a generat cozi foarte mari. Toate înseamnă lovituri pentru producătorii români de cereale.
Mircea Băluță, fermier: "S-ar putea să avem de-a face cu fermieri care vor da faliment, se retrag și spun gata, până aici!"
Ministrul Agriculturii promite că fermierii vor fi ajutați cu bani europeni. Motivele sunt clare. Cerealele ucrainene care au intrat pe piața europeană au afectat concurența: sunt ieftine, nu respectă normele de calitate din Uniunea Europeană și sunt scutite de taxe. Comisia Europeană ia în calcul să finațeze pierderile din rezerva de criză care este de aproximativ jumătate de milliard de euro.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Practic, o sumă care să fie dată țărilor și fermierilor care au avut de suferit în această perioadă, cunoscându-se că România este cea mai afectată dintre toate țările care au cerut acest sprijin în folosul fermierilor."
Fermierii și consumatorii sunt în pierdere
Cotațiile grâului românesc sunt în scădere, pentru că există foarte multă marfă în bazinul Mării Negre. Prețul pâinii este influențat de costurile cu materiile prime și combustibili.
Cu toate acestea grâul are o influență mai redusă în prețul final. Ponderea este de aproximativ 15% din prețul pâinii la producător. Adică mai puțin de un leu. Așadar, chiar dacă grâul folosit va deveni tot mai ieftin, o scădere semnificativă a produselor de panificație nu vom vedea prea curând. Adică fermierii români și consumatorii sunt cei care pierd. Unii din prețul de producție, alții din bugetul personal.