Din luna august, România este una dintre cele 12 țări europene care s-au unit împotriva grupărilor criminale de risc înalt. Este vorba despre un plan operațional, finanțat de Uniunea Europeană, din care fac parte mai multe instituții și agenții internaționale, printre care Europol, Frontex, Interpol, Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate sau Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri.
Oficialii europeni spun că era nevoie de un asemenea plan după ce au fost observate conexiuni frecvente între grupările de crimă organizată din Europa și țări din America Latină, în special în cazul traficului de droguri de mare risc, traficul de arme și metale prețioase sau traficul de migranți.
Este pentru prima dată când sunt acceptate și parchetele care au în atribuții combaterea criminalității organizate în acest proiect. Procurorii români vor face schimb de informații cu țări din America Latină și Caraibe.
Toată cocaina de pe piața internă din România din America de Sud, spun autoritățile. Cartelurile latino-americane au produs cantități record în ultimii doi ani, după ce și-au extins culturile și au rafinat procesele de extragere din plantele de coca, astfel că au invadat piețele europene
Cantitatea de cocaină capturată în Europa continuă să crească în fiecare an, determinată de cererea în creștere în rândul europenilor. Vama belgiană a confiscat un total de 116 tone de cocaină în portul Anvers în 2023, stabilind un nou record pentru țară, potrivit Euronews.com.
Platforma europeană este o inițiativă de securitate condusă de statele membre UE și susținută de toate instituțiile și agențiile UE de combatere a criminalității organizate, prin care Comisia Europeană implementează prioritățile strategice stabilite prin Evaluarea Amenințării reprezentate de Criminalitatea Gravă și Organizată.
Traficul de droguri rămâne una dintre cele mai grave amenințări la securitate din Europa. Raportul Europol privind rețelele criminale arată că 50% dintre cele mai amenințătoare rețele criminale active în UE sunt implicate în traficul de droguri, iar 50% din toate omuciderile din Europa sunt direct legate de traficul de droguri. Este esențial ca autoritățile judiciare din diferite țări să colaboreze în investigațiile lor, deoarece traficul de droguri trece frecvent granițele.
Eurojust, agenția UE care se ocupă de cooperarea judiciară între agențiile statelor membre, a observat o creștere de două ori a cazurilor de trafic transfrontalier de droguri începând cu 2020.
Din planul de Planul Operațional privind Grupările Criminale de Risc fac parte Germania, Spania, Franța, Irlanda,Lituania, Malta, Portugalia, Ucraina, Elveția, Muntenegru, Albania, România și Brazilia, Columbia sau Mexic.