Tot mai mulți tineri care au împlinit 16 ani vor să își ia permisul de conducere înainte de majorat. Școlile de șoferi au observat o creștere cu până la 30% a cererilor de la an la an. Cei care obțin permisul mai devreme trebuie să respecte aceiași pași pe care îi parcurg majorii, însă nu pot conduce același tip de mașini, ci unele mai mici și mai puțin puternice. Totodată, școala de șoferi îi costă mai mult cu câteva sute de lei.
Școlile de șoferi s-au adaptat noilor cerințe
Miruna este unul dintre miile de adolescenți din România care au devenit șoferi la vârsta de 16 ani. Locuiește departe de liceu și a vrut să ajungă mai ușor la cursuri. Așa că a făcut școala și a obținut permisul pentru categoria B1. Între timp, a împlinit 18 ani și a dat din nou examen pentru categoria B. I-a fost mult mai ușor, pentru că e deja obișnuită cu traficul din Capitală.
Miruna, tânără care a luat permisul la 16 ani: „Părinții mei nu aveau mereu același program ca mine, așa că m-am gândit că cel mai bine ar fi să pot să-mi iau permisul cu doi ani înainte să termin liceul, la 16 ani. Am fost foarte fericită că mi-am căpătat un sens de independență și mi-a plăcut foarte mult să conduc, chiar dacă la început mergeam cu 30 la ora peste tot. Am condus aproape 20 de mii de km si mă ajută mult.”
Pentru că tot mai mulți tineri vor permis de conducere înainte de 18 ani, școlile de șoferi și-au adaptat parcul auto pentru acest trend.
Marius Teodorescu, patron școală de șoferi: „Tocmai dat faptului că am observat această creștere a cerinței pentru obținerea acestei categorii, de-aia și avem acum trei mașini pentru categoria respectivă: benzină, electrică și diesel. De la an la an cu 20-30% crește cerința. În momentul în care vor sa obțină categoria B sunt ajutați foarte mult de faptul că au deja experiența traficului.”
Mașinile au o limită de viteză
În acest moment, pe șoselele din România, circulă peste 3.900 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani care au obținut permis de condus pentru motociclete și mașini dedicate acestei categorii de vârstă.
Legislația pentru obținerea permisului la 16 ani este similară cu cea pentru majori, cu excepția faptului că adolescenții au nevoie și de un acord din partea tutorelui legal. Școala îi costă cu câteva sute de lei mai mult decât cursurile pentru categoria B. Mașinile pe care le pot conduce trebuie să aibă cutie automată de viteze, să fie limitate la 100 de km la oră și să nu depășească 550 de kilograme.
Marius Teodorescu, patron școală de șoferi: „Mașinile nu te protejează foarte tare, ele fiind fabricate astfel încât să se încadreze într-o anumită greutate, sunt făcute pe sașiu din duraluminiu ca e mai ușor, în majoritate, exteriorul lor este din plastic. Costul nu este deloc unul mic.”
O mașină nouă, care poate fi condusă de la 16 ani, costă aproximativ 15 mii de euro, iar una second-hand între 5-6 mii de euro.