Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii spun că au distrus un submarin rusesc din Crimeea și un sistem de apărare: "Peștii se vor bucura de noua lor casă"

După ce a fost forțată să-și retragă navele de suprafață din Crimeea și să le mute spre portul Novorossiysk și Marea Azov, Rusia a fost nevoită să apeleze la submarine în războiul cu Ucraina. Numai forțele armate ucrainene au acționat și pe acest palier și anunță că au avariat grav un submarin rus, pe care l-au scufundat în zona portului Sevastopol. Este vorba despre submarinul B-237 Rostov pe Don, un submarin diesel-electric, clasificat de NATO ca 'Improved Kilo'.

"Un submarin rusesc a ajuns pe fundul Mării Negre. Forțele ucrainene au reușit să lovească submarinul de atac B-237 Rostov pe Don, în portul Sevastopol. Ca urmare a atacului de succes, submarinul s-a scufundat. Peștii din Marea Neagră se vor bucura de noua lor casă", a postat ministrul ucrainean al Apărării.

"Distrugerea navei Rostov-pe-Don demonstrează încă o dată că nu există un loc sigur pentru Flota Rusă în apele teritoriale ucrainene ale Mării Negre. Mulțumim soldaților ucraineni pentru munca lor profesionistă” , a precizat Statul Major al Ucrainei.

Ucrainenii au lovit un submarin rus din Marea Neagră

Totodată, armata ucraineană a anunțat că "a avariat serios" patru lansatoare ale unui sistem modern de apărare aeriană S-400 Triumf, tot din Crimeea și că a lovit un depozit de muniție din zona aerodromului Morozovsk, acolo unde rușii depozitau și bombe aeriene ghidate. Până acum, Rusia nu a oferit niciun comentariu.

Nu este prima dată când submarinul Rostov pe Don este lovit de ucraineni. S-a mai întâmplat în septembrie 2023, când a fost avariat de o rachetă britanică Shadow Storm, lansată de un bombardier tactic ucrainean de tip Su-24. Tot atunci a fost lovită și nava rusă de desant Minsk, de mare capacitate.

Rușii folosesc submarine pentru a trage asupra Ucraine cu rachete de croazieră. Submarinul distrus era unul dintre cele patru submarine rusești din Marea Neagră capabil să utilizeze rachete Kalibr și costul unui asemenea submarin este estimat la 300 de milioane de dolari, potrivit Defense Romania.

  • Flota rusă din Marea Neagră dispune de șase submarine Poiect 636.3 din clasa Varshavyanka (Improved Kilo în clasificare NATO).

Șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că, în ultima săptămână, rușii au folosit peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina.

"Aviația de luptă rusă trebuie să fie distrusă oriunde s-ar afla, prin toate mijloacele eficiente. De asemenea, este destul de corect să atacăm aerodromurile rusești. Și avem nevoie de această soluție comună cu partenerii noștri, o soluție de securitate", a postat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Armata ucraineană spune că a lovit și depozite petroliere și instalații de depozitare a carburanților și lubrifianților din regiunile Belgorod, Kursk și Rostov și că a incendiat cel puțin două rezervoare de petrol.

Rușii au raportat că rezervoarele unui depozit de combustibil din Kamensky (regiunea Rostov) au luat foc ca urmare a unui atac cu dronă.

La jumătatea lunii iulie, Rusia și-a retras din Marea Neagră și ultima navă pe care o mai avea acolo, după cum a anunțat Dmitri Pletenchuk, putător de cuvânt al forțelor navale ucrainene. Tot el a precizat atunci că Rusia a desfășurat pentru prima dată trei submarine dotate cu rachete de croazieră simultan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE