Dacă vă gândiți să vă mutați într-o altă țară sau într-un alt oraș din Europa, acum este momentul potrivit pentru a face pasul cel mare.
Există o mulțime de oportunități de angajare pentru munca la distanță și zeci de țări au introdus vize specifice pentru nomazi digitali.
Dar a decide unde să te muți nu este o decizie ușoară și este important să găsești un loc care să se alinieze cu ambițiile tale profesionale și cu stilul tău de viață.
În fiecare an, InterNations, o comunitate globală pentru persoanele care trăiesc și lucrează în străinătate, realizează un sondaj Expat Insider - și este o resursă excelentă pentru persoanele care doresc să se mute într-o altă țară.
Organizația a chestionat peste 12.000 de expatriați cu privire la ușurința de a se stabili, de a lucra în străinătate și la activitățile de agrement din 49 de orașe din întreaga lume.
Clasamentul include, de asemenea, un indice Expat Essentials, care analizează serviciile digitale, birocrația, locuințele și limba.
Iată care sunt cele mai bune (și cele mai proaste) orașe europene pentru expatriați în acest moment, conform concluziilor lor.
Malaga este cel mai bun oraș din lume pentru expatriați în acest moment
Málaga a fost votat cel mai bun oraș din Europa și din lume pentru expatriați în 2023. Potrivit respondenților la sondaj, Malaga este orașul cel mai bine cotat la nivel mondial în ceea ce privește amabilitatea, aproape 90% dintre aceștia afirmând că localnicii sunt deosebit de primitori cu rezidenții străini.
De asemenea, orașul s-a clasat pe locul al doilea la nivel mondial pentru găsirea de prieteni și pentru calitatea vieții.
Acesta revendică primul loc pentru climatul și vremea plăcută, în timp ce mediul său natural s-a clasat pe locul 8. De asemenea, Malaga se află în top 10 pentru călătorii și tranzit și asistență medicală și pe locul 13 pentru munca în străinătate.
Pe de altă parte, orașul ocupă locul 41 în ceea ce privește piața locală a locurilor de muncă, deși se situează pe primul loc în ceea ce privește subcategoriile "muncă și timp liber" și "echilibru între viața profesională și cea privată", ocupând primul loc în ambele cazuri.
De asemenea, expatriații sunt deosebit de mulțumiți de situația locuințelor din Málaga: locuințele nu sunt doar ușor de găsit, ci și ușor accesibile.
În general, orașul a fost votat drept o destinație bună pentru expatriații cu buget redus, ocupând primul loc în indicele finanțelor personale și fiind în fruntea listei pentru costul general al vieții.
Orașele spaniole conduc în topul celor mai bune destinații pentru expatriați
Locurile doi și trei în clasamentul global au revenit altor două orașe spaniole: Alicante și Valencia, în timp ce Madrid a ocupat locul 6.
La fel ca și Malaga, aceste orașe s-au descurcat bine datorită scorurilor ridicate la capitolul ușurința de stabilire și calitatea vieții, care creează culturi primitoare și accesibilitate.
Alicante a ratat la limită primul loc, în mare parte din cauza clasării sale pe ultimele 10 locuri în indexul privind munca în străinătate. Expații au declarat că cultura de afaceri locală nu promovează creativitatea, munca independentă sau flexibilitatea.
Evaluarea oportunităților de carieră personală nu este mai bună, situându-se pe locul 40. Cu toate acestea, Alicante excelează în indicele ușurinței de stabilire și ocupă primul loc în subcategoria cultură.
Expații spun că se simt ca acasă acolo și sunt foarte mulțumiți de viața socială. Nici stilul lor de viață nu pare să fie restricționat de costuri: Alicante ocupă locul 3 în indicele finanțelor personale.
Majoritatea expatriaților (78%) sunt mulțumiți de costul general al vieții, comparativ cu doar 44% la nivel global. Orașul ocupă chiar locul 1 la nivel mondial în ceea ce privește locuințele accesibile.
Valencia este cel mai bun oraș pentru expatriați pentru asistență medicală
În Valencia, care a ocupat locul trei în clasamentul global, opțiunile de petrecere a timpului liber sunt un punct important, orașul ocupând primul loc pentru oportunitățile sale de sporturi recreative.
Atât accesibilitatea, cât și disponibilitatea serviciilor medicale se situează printre cele mai bune la nivel mondial. Nici ieșitul în oraș nu este o problemă: este ușor să te deplasezi pe jos sau cu bicicleta, iar transportul public este accesibil.
Cu toate acestea, munca în străinătate în Valencia nu a fost la fel de bine cotată. Perspectivele sale de carieră pentru expatriați (locul 47) sunt cele mai prost cotate dintre orașele spaniole incluse în clasament.
În cazul în care expatriații reușesc să găsească un loc de muncă, lipsa de siguranță a locului de muncă, tot pe locul 47, provoacă îngrijorare.
Cu toate acestea, majoritatea expatriaților se simt bineveniți în Valencia și consideră că locuitorii locali sunt prietenoși. Opt din zece sunt mulțumiți de viața lor socială, față de numai 56% la nivel global.
Expații iubesc Madridul pentru cultura sa
Aflat pe locul 6, Madrid obține un punctaj ridicat în indexul vieții digitale pentru accesul la internet de mare viteză și accesul nelimitat la servicii online.
Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre expatriații intervievați spun că este dificil să trăiești în Madrid fără să vorbești limba locală, iar siguranța locurilor de muncă și starea economiei locale lasă mult de dorit.
Partea pozitivă este că finanțele personale cauzează puține probleme, iar orașul se află pe locul al treilea în clasamentul global al calității vieții.
Atât transportul în comun, cât și asistența medicală sunt considerate accesibile, iar orașul urcă chiar în fruntea clasamentului pentru opțiunile de petrecere a timpului liber, cultură și viața de noapte.
Expații se luptă cu locuințele și siguranța locului de muncă în Milano
La celălalt capăt al clasamentului, Milano se află pe ultimul loc pentru expatriați. Orașul italian a obținut rezultate deosebit de slabe în ceea ce privește birocrația, deschiderea unui cont bancar local și obținerea unei vize.
Peste trei din cinci expatriați din Milano spun că este dificil să găsească o locuință sau să trăiască acolo fără să vorbească limba locală.
Orașul nu se descurcă mult mai bine nici în ceea ce privește indexul privind munca în străinătate, unde se află, de asemenea, printre ultimele cinci locuri. În ceea ce privește siguranța locului de muncă și sentimentul de a fi plătit corect, Milano se află pe ultimul loc.
În timp ce expatriații apreciază opțiunile de petrecere a timpului liber, în special oportunitatea de a călători, ei nu se simt în siguranță și nu sunt mulțumiți de mediul urban. Un procent îngrijorător de 56% sunt nemulțumiți și de calitatea aerului, față de 17% la nivel global.
Roma le oferă expatriaților o climă plăcută, dar un transport precar
Nici capitala Italiei nu stă mai bine, ocupând penultimul loc. Ea se află pe ultimul loc în indexul privind munca în străinătate.
Expații nu se simt plătiți corect pentru munca lor și nu sunt mulțumiți de locurile lor de muncă. De asemenea, aceștia nu sunt mulțumiți nici de situația lor financiară.
Deși aproximativ nouă din zece expatriați apreciază clima și vremea din Roma, mediul urban nu corespunde așteptărilor.
Și, în timp ce 74 la sută dintre ei își exprimă entuziasmul pentru cultura vibrantă și viața de noapte a orașului, sistemul de transport al orașului se situează pe penultimul loc.
Care sunt cele mai proaste orașe europene pentru expatriați?
Orașele europene au dominat, din păcate, ultimele zece locuri în clasament. După Milano, Roma și Hamburg au urmat capitalele Berlin, Dublin, Londra și Paris.
Berlinul se numără printre cele mai greu de găsit o viață socială satisfăcătoare pentru expatriați, iar locuitorii sunt considerați a doua cea mai puțin prietenoasă populație din clasament.
Cu toate acestea, 90 la sută dintre ei se bucură de scena culturală din Berlin, față de 68 la sută la nivel global, iar 85 la sută apreciază mediul urban al capitalei, față de 67 la sută la nivel global.
Dublin oferă expatriaților perspective de carieră excelente, dar acest lucru este umbrit de costurile ridicate ale vieții și de lipsa de accesibilitate și de indisponibilitate a serviciilor medicale.
În Londra, aproape trei din patru expatriați se confruntă cu costul general al vieții, față de numai 35% la nivel global. Aproape jumătate spun că venitul disponibil al gospodăriei lor nu este suficient pentru a duce o viață confortabilă în capitala britanică.
Expații se bucură de scena culturală înfloritoare a Parisului, dar consideră că este un oraș neprietenos, greu de trăit fără a vorbi limba și scump.