Referendumul local, convocat de primarul general al Capitalei, este aspru criticat de președintele Autorității Electorale Permanente. Toni Greblă vine cu o listă de probleme. De la provocări juridice, până la efecte resimțite deja în comunele țării. Sunt primari care cer și ei să facă o consultare populară, dat fiind că, pe noua lege încă nepromulgată, banii vin de la Guvern.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: „Organizarea referendumului are însă niște dificultăți legate de... organizatorice, tehnice și juridice. Astăzi, când suntem în plină campanie electorală, când suntem la mai puțin de 30 de zile de organizarea acestui referendum, nu știm care va fi temeiul de drept după care va fi organizat referendumul: după legea în vigoare care este astăzi, care este legea 3/2000, care nu dă posibilitatea organizării unui referendum local concomitent cu alegerea președintelui României sau după o lege care va intra în vigoare la o dată ulterioară, fără ca aceasta să fie precizată.”
Nicușor Dan, primarul general: „Aici are dreptate. Consiliul General a dat hotărârea. Parlamentul s-a mobilizat și a modificat legea, astfel încât să folosim aceeași infrastructură ca la prezidențiale. Nu știm când va fi promulgată, dar ne așteptăm să fie destul de repede.”
Probleme juridice și organizatorice în contextul campaniei electorale
Dar autoritatea Electorală Permanentă aduce și alte critici. Una dintre ele: Printre probleme ar fi și programul de vot.
La prezidențiale programul secțiilor de votare începe la 7:00 dimineața, urmând ca urnele să fie închise la ora 21:00. În cazul referendumului local, se poate vota până la 23:00. Pentru referendum local este nevoie de constituirea unui Birou Electoral Municipal. Pentru scrutinul prezidențial, nu. În plus, Consiliul General nu a adoptat și hotărârile referitoare la calendarul acțiunilor și la cheltuieli. Numai că, atunci când vine vorba de costuri, parlamentarii au sărit în ajutor. Legea votată în Camera Deputaților permite, nu doar desfășurarea în aceleași secții a alegerilor prezidențiale și a referendumului, ci și acoperirea cheltuielilor de către Guvern, nu de municipalitate.
Reporter: „Este pregătit Guvernul să susțină financiar organizarea, costurile acestui referendum?”
Marcel Ciolacu, premierul României: „Categoric. Categoric, da.”
Numai că primarii din țară deja s-au gândit să profite de oportunitate.
Autoritatea Electorală a primit solicitări pentru organizarea altor două referendumuri la sat odată cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan susține că referendumul este în beneficiul bucureștenilor
Numai că primarii din țară deja s-au gândit să profite de oportunitate. Autoritatea Electorală a primit solicitări pentru organizarea altor două referendumuri la sat odată cu turul doi al alegerilor prezidențiale.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente: „Probabil această tendință va continua pentru că, dacă Guvernul suportă toate aceste cheltuieli, fiecare localitate va avea câte ceva de întrebat. Aceasta, de ce vă spuneam, dorește ca cetățenii să răspundă la urm întrebare: citez: „Sunteți de acord să se construiască blocuri în zonele rezidențiale din comună?”
Nicușor Dan vine cu altă viziune.
Nicușor Dan, primarul general: „Președintele AEP ar trebui să fie foarte bucuros că inst să poată să ajute cetățenii să ia împreună decizii prin referendum. Nu trebuie să se îngrijoreze. De asta îl plătim. Diferențele de cost sunt foarte, foarte mici. Tocmai de aceea am insistat și de aceea eu salut toți parlamentarii care au votat pentru această suprapunere pentru că costurile importante sunt cele cu oamenii din secțiile de votare, care trebuie plătiți pentru o muncă de trei, patru, cinci zile. Astea sunt 90% din costuri.”
Primarul General vrea consultarea publică a bucureștenilor în 24 noiembrie, odată cu scrutinul pentru Cotroceni, pe trei subiecte referitoare la împărțirea fondurilor capitalei, la autorizațiile de construire și la lupta împotriva consumului de droguri.