În efortul de a liniști numeroasele critici cu care se confruntă, platforma de socializare TikTok a introdus o nouă setare, pentru a limita timpul pe care copiii îl petrec pe aplicație.
Compania a anunțat că va stabili o limită zilnică de timp petrecut în fața ecranului de o oră pentru utilizatorii sub 18 ani.
Cormac Keenan, șeful departamentului de Siguranță al TikTok, a declarat miercuri, într-o postare pe blog, că "în cazul în care limita de 60 de minute este atinsă, adolescenții vor fi invitați să introducă un cod de acces pentru a continua să se uite, ceea ce le va impune să ia o decizie clară pentru a prelungi acest timp".
Pentru utilizatorii cu vârsta sub 13 ani, un părinte sau un tutore va trebui să introducă un cod de acces pentru a permite 30 de minute de vizionare suplimentară după ce a trecut limita inițială de o oră.
TikTok a fost criticat pentru algoritmul care creează o dependență foarte mare. Psihologii și activiștii specializați în protecția copiilor chiar compară platforma cu "cocaina" - iar criticii sunt de părere că TikTok nu depune suficiente eforturi.
Adolescenții sunt expuși la conținut nociv la fiecare 3 minute pe TikTok
Imran Ahmed, CEO al Centrului pentru combaterea violenței digitale, consideră că algoritmul Tiktok nu doar creează dependență, ci este și periculos pentru adolescenți.
"Această măsură, deși binevenită, este doar un plasture pus pe o rană gravă", a declarat el pentru Euronews.
"Rana gravă fiind transformarea psihicului copiilor noștri, care se află sub impactul unei platforme care în două minute permite unui utilizator să își creeze un cont nou prin care propagă conținut suicidal", a mai spus acesta.
Având în vedere că TikTok a adunat peste 150 de milioane de utilizatori în Europa și că intenționează să deschidă încă două centre pentru protecția datelor în regiune, solicitarea de examinare a platformei este în creștere.
Aplicația TikTok din China nu este similară cu cea din Occident
TikTok este deținută de compania chineză ByteDance. Dar țara are propria versiune, separată de TikTok, numită Douyin, care oferă copiilor chinezi o experiență foarte diferită de cea disponibilă în Occident.
De exemplu, în China, utilizarea aplicației este limitată la 40 de minute zilnic pentru copiii sub 14 ani și nu este accesibilă acestora între orele 22.00 și 6.00.
Ahmed arată că acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru legiuitorii din Occident.
"China ne trimite un mesaj clar. China știe că exportă o platformă periculoasă. Știe că algoritmii săi pot afecta copiii. Și alege să facă acest lucru", a întărit el.