Comisia Europeană le-a interzis angajaților să acceseze aplicația TikTok din rațiuni de securitate, în condițiile în care relațiile dintre China și Occident au devenit mai tensionate, relatează Politico.
Reacția reprezentanților TikTok, transmisă Euronews România
Reprezentanții TikTok susțin că decizia Comisiei Europene este una „eronată” și au precizat că nu au primit „nicio explicație” din partea Executivului comunitar.
„Credem că această suspendare este eronată și bazată pe concepții fundamentale greșite. Ne surprinde faptul că nu am fost contactați direct și nu am primit nicio explicație de la Comisia Europeană – am solicitat o întâlnire pentru a clarifica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vin pe TikTok în fiecare lună. Continuăm să ne îmbunătățim abordarea privind securitatea datelor, inclusiv prin stabilirea a trei centre de date în Europa pentru a stoca datele utilizatorilor la nivel local, a reduce numărul angajaților care au acces la date, dar și pentru a minimiza fluxul de date în afara Europei.” – a menționat un reprezentant TikTok.
Guvernele statelor occidentale și-au intensificat îngrijorările, pe fondul informațiilor potrivit cărora companiile chineze din domeniul tehnologiei sprijină Partidul Comunist și serviciile de informații controlate de Beijing prin colectarea unui volum uriaș de informații din întreaga lume, cu precădere împotriva țintelor politice și din domeniul securității.
Un oficial de rang înalt a declarat că toți angajații Comisiei Europene au fost somați joi dimineață să șteargă aplicația TikTok din telefoanele de serviciu. De asemenea, au primit indicația de a elimina platforma chinezească din dispozitivele personale dacă au instalate aplicații folosite în cadrul activității Executivului comunitar.
Aceștia pot opta și pentru varianta de a șterge aplicațiile folosite la serviciu din telefoanele personale dacă vor să folosească în continuare aplicația TikTok.
Politica „vino cu dispozitivul personal” pe care a adoptat-o Comisia Europeană a fost catalogată drept ”oribilă” de către oficialii instituției, din punct de vedere al securității.
Și alte instituții europene, precum Consiliul și Parlamentul, ar urma, cel mai probabil, să interzică accesul la aplicația chinezească Tiktok. Aplicarea unei astfel de restricții ar putea una de lungă durată la nivelul Legislativului european.
În schimb, Comisia Europeană ar putea anunța interzicerea Tiktok în cadrul ședinței ordinare de informare.
Statele Unite au interzis deja TikTok de pe multe dispozitive guvernamentale, iar Țările de Jos iau în considerare, de asemenea, în prezent, o interdicție.
Platforma TikTok ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană în cazul în care compania chineză de social media nu își accelerează până în septembrie eforturile de a respecta legislaţia UE.
Afacerea TikTok trebuie să fie în linie cu legea privind serviciile digitale (DSA) cu mult înainte de termenul limită stabilit la 1 septembrie, l-a informat oficialul UE, Thierry Breton, pe directorul companiei chineze, într-un apel video, potrivit Agerpres.
Legea privind serviciile digitale (DSA) impune o listă lungă de reguli pentru platforme, în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.