Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Misreport, o rețea de cel puțin 34 de pagini de Facebook a acționat concertat pentru a distribui o informație ce privește mobilizarea în armată a românilor.
Descrierea postărilor este aproape identică la fiecare dintre paginile vizate de investigație și transmite ideea unei mobilizări generale. Informația a fost infirmată de către reprezentanți ai MApN și catalogată drept dezinformare de către autorități.
Care este scopul unei astfel de acțiuni?
Jurnaliștii Misreport au urmărit și felul în care paginile acționau pe alocuri în sincron. Astfel, potrivit datelor culese „toate cele 34 de pagini au partajat, în dimineața zilei de 11 octombrie, același conținut fals la intervale de timp care variază între 2 și 25 de secunde”.
Practica este una interzisă potrivit regulamentelor Facebook și, teoretic, sancționată, deoarece platforma de socializare nu tolerează acțiuni coordonate pentru a înșela utilizatorii cu privire la identitatea celor care postează o informație sau în legătură cu scopul acțiunilor. Chiar și-așa, doar câteva dintre paginile vizate de ancheta jurnalistă au fost sancționate.
Unul dintre site-urile care este citat ca fiind sursă a informației false este usd24.ro, o platformă despre care Recorder scria în 2018 că prelua, în baza unui contract, conținut în limba română din Sputnik, instituție de propagandă a Kremlinului, interzisă astăzi în tot spațiul Uniunii Europene.
Jurnalista Codruța Simina, a explicat pentru Euronews România că: „Aceste pagini ne atrag cu texte simpatice, iar strategia este că noi privim tot conținutul de pe aceste pagini ca fiind unul drăguț și credibil. Dar Facebook nu este un ziar. Informarea ar trebui să fie făcută din surse verificate și surse oficiale”.