În patru zile de festival la Electric Castle, peste 200 de tineri au avut ocazia să se testeze pentru boli cu transmitere sexuală. Probele recoltate au fost transportate cu drona la un laborator, iar tinerii au primit răspunsurile a doua zi. Din păcate, dintre cei care au făcut analizele, zeci de tineri au avut rezultate pozitive. Aceștia au avut acces la consiliere psihologică și medicală de la specialiști.
Alexandru este a patra oară la festival, de data aceasta alături de prietena sa din Iran. Au fost surprinși să descopere testări gratuite pentru boli cu transmitere sexuală, hepatite virale sau HIV, printre scenele unde se cânta muzică live.
”Abordează testarea față de bolile cu transmisie sexuală, adică mereu o amână. Lasă că o să fac și pe asta cândva și nu-i acordă suficientă importanță în din punctul meu de vedere, ai că am prieteni care nu au s-au testat niciodată în viața lor, de exemplu”, spune Alexandru.
”Ar trebui să fim mai deschiși în a ne educa, mai ales tinerii, sa aflăm despre educația sexuală, deoarece este ceva de care toată lumea are nevoie, indiferent dacă sunt activi sexual sau nu. Este foarte important să fii informat despre propria siguranță”, a explicat prietena lui Alexandru.
Femeile mai deschise la testare decât bărbații
Tinerele sunt mai dispuse să se testeze, spun medicii. Aceștia avertizează că o afecțiune descoperită târziu poate duce la efecte grave și pe termen lung asupra sănătății.
Claudia Lazăr, medic primar Obstetrică Ginecologie: ”Dacă nu sunt probleme de altă natură, adică dureri de burtică sau sângerari sau lucruri care să deranjeze adolescenta sau perioada de copilărie, primul consult ginecologic efectiv se face după debutul vieții sexuale, în primul an. În rest, consultul se poate face oricând apar probleme, disconforturi ginecologice sau abdominale atunci se solicită și un consult.”
Yaser Karaki, medic Urolog: ”Bărbații sunt un pic mai retrași, mai timizi, și nu vin foarte des la medic. Sunt multiple variații de boli și infecții, fie ele bacteriene, virale sau fungice, iar de obicei tratamentul este foarte ușor. Totuși, netratarea acestor boli poate determina infertilitate, boli sistemice și dureri cronice pelvine, care ulterior devin mult mai greu de tratat.”
Tot la Electric Castle, mai multe asociații au organizat și sesiuni gratuite de psihoterapie pe teme sensibile, precum dependența de alcool sau de droguri.
”În România tinerii nu prea apelează la astfel de servicii, fie că poate costă prea mult pentru ei și poate încă depinde părinți și nu le este rușine să ceară bani pentru așa ceva sau efectiv că e stigmă socială”, spune Alexandra.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cu transmitere sexuală cauzează anual 2,5 milioane de decese.