Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prezervative gratuite în Franța, de la 1 ianuarie 2023. Emmanuel Macron promite scăderea cazurilor de boli cu transmitere sexuală

Franța va distribui prezervative gratuite tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, de la 1 ianuarie 2023, pentru a minimiza răspândirea bolilor cu trasnmitere sexuală. Președintele francez, Emmanuel Macron a anuțat noua măsură de sănătate în cadrul unui eveniment.

Noua măsură sanitară vine în contextul în care inflația ridicată pune presiune asupra gospodăriilor care nu-și mai permit astfel de cheltuieli, iar statul își propune să combată și o creștere a bolilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor.

Cazurile de boli cu transmitere sexuală au crescut cu 30% în Franța

În 2020 și 2021, Franța a înregistrat o creștere de 30% a ratei de îmbolnăvire cu infecţii cu transmitere sexuală.

Pe lângă această campanie, Franța a mai avut și alte inițiative care vizau minimizarea răspândirii bolilor cu transmitere sexuală. În 2018, guvernul francez a rambursat oamenilor costurile prezervativelor, dar doar dacă acestea erau cumpărate dintr-o farmacie, cu rețetă de la medic.

Prezervativele sunt gratuite și pentru minorii cu rețetă medicală sau pentru cei care le solicită la infirmeria școlii.

Emmanule Macron: „Hai să o facem”

Inițial, măsura a fost destinată tinerilor adulți cu vârsta curpinsă între 18 și 25 de ani. Decizia a fost contestată primind un val de critici din partea multora, inclusiv a unui prezentator TV francez, care a cerut ca măsura să fie valabilă și pentru minori.

În urma criticilor, președintele Macron a acceptat să extindă măsura și pentru minori, după ce a descris campania ca fiind o „mică revoluție de prevenție”.

„Hai să o facem”, a spus Macron într-un videoclip pe care l-a filmat într-o pauză de la un summit din Spania.

Mai târziu, președintele francez a postat pe Twitter: „Mulți minori fac și sex... și ei trebuie să se protejeze.”

BTS precum chlamydia și gonoreea sunt în creștere în rândul tinerilor, în special în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani – cu o creștere de 45% între 2017 și 2019, potrivit datelor naționale.

În 2021, numărul de noi diagnostice HIV a stagnat, de asemenea, la aproximativ 5.000.

Macron și-a stabilit anterior obiectivul „zero noi infecții cu HIV” în Franța până în 2030 și eliminarea bolilor cu transmitere sexuală „ca o problemă majoră de sănătate publică”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE