Un tribunal din New York și Parchetul din Manhattan au anunțat că ar putea amâna pronunţarea sentinţei, prevăzute pe 11 iulie, împotriva lui Donald Trump. Anunțul vine în urma deciziei istorice a Curţii Supreme a SUA referitoare la imunitatea preşedinţilor.
Cazul ”Stormy Daniels”
Tribunalul din New York urma să pronunțe pe 11 iulie sentinţa în dosarul plăţilor către o fostă vedetă de filme pentru adulți. Sentinţa ar urma să fie dată în 18 septembrie, a menţionat judecătorul Juan Merchan într-o scrisoare adresată părţilor în proces. De asemenea Parchetul din Manhattan s-a declarat marţi deschis pentru o amânare a pronunţării sentinţei prevăzute pe 11 iulie. Ultimul cuvânt îl va avea judecătorul, care a respins deja recursurile înaintate de avocaţii lui Trump, care se bazau pe imunitatea acestuia ca preşedinte între 2017 şi 2021.
”Deşi considerăm că argumentele inculpatului nu sunt fondate, nu ne opunem cererii sale' de a depune recursul şi 'unei amânări a pronunţării pedepsei”, afirmă parchetul.
Pe 30 mai, doisprezece juraţi l-au declarat în unanimitate pe Donald Trump vinovat de 34 de infracţiuni de falsificare a unor documente contabile pentru a ascunde plata a 130.000 de dolari către fosta actriță de filme pentru adulți, Stormy Daniels, chiar la sfârşitul campaniei prezidenţiale din 2016.
Această plată, a cărei disimulare a fost considerată ilegală, avea scopul de a-i cumpăra tăcerea despre o relaţie sexuală pe care ea susţine că a avut-o cu Donald Trump - şi pe care acesta din urmă o neagă - în 2006, când era deja căsătorit cu soţia sa Melania.
Infracţiunea de fals în acte contabile poate fi pedepsită teoretic cu până la patru ani de închisoare, însă judecătorul poate alege o alternativă precum pedeapsa cu suspendare cu probaţiune sau chiar muncă în folosul comunităţii.
Acesta este primul caz din istoria Statelor Unite când un fost preşedinte este condamnat pentru o faptă cu caracter penal. În scenariul cel mai pesimist, sentinţa lui Trump ar putea fi de câţiva ani de închisoare.