Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tentativa de asasinare a lui Trump, subiect controversat pentru prezidențialele din SUA. Vladimir Tismăneanu: ”Se potrivește ca o mănușă. Trump e un om al spectacolului”

Fostul președinte american Donald Trump este ”beneficiarul unui val de compasiune”, în urma tentativei de asasinat, dar pentru că este ”un om al spectacolului” acest incident ”șocant și trist este exact ceea ce se potrivește ca o mănușă” pentru stilul său politic, a declarat Vladimir Tismăneanu, profesor de Științe Politice la Universitatea Maryland, la Euronews România. De asemenea, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a evidențiat că ”tensiunea este la un nivel foarte ridicat în SUA”, iar autoritățile au transmis un semnal ”cât se poate matur, serios și normal într-o democrație” pentru a ține situația sub control.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, profesorul Vladimir Tismăneanu a afirmat că nu crede că ”marile probleme vor fi scoase de pe prima pagină a agendei”, în urma tentativei de asasinare a lui Donald Trump.

”SUA sunt coloana vertebrală a NATO. E vorba despre viitorul acestei organizații. Sigur că reacția emoțională joacă un rol important. (...)

Vorbim despre un asasinat politic. Noi nu știm în momentul de față trei lucruri esențiale: În primul rând, care a fost motivația. Nu știm. Eu unul nu știu. În al doilea rând, care au fost scopurile și mai ales rezultatele.

Trump este beneficiarul unui val de compasiune, o calitate și o virtute pe care el în genere nu a cultivat-o.

Din acest punct de vedere observăm că Partidul Democrat se comportă, cred eu, echilibrat și faptul că au scos o mulțime de clipuri electorale. Efectul acestui moment este o deradicalizare a discursului public, o încetare a demonizării celuilalt candidat”, a explicat Vladimir Tismăneanu, la Euronews România.

Profesorul de Științe Politice de la Universitatea Maryland a amintit că Trump este un ”om la spectacoluluI”, iar acest incident ”se potrivește ca o mănușă” pentru stilul său politic.

”Trump e un om al spectacolului. Evenimentul acesta șocant și trist este exact ceea ce se potrivește ca o mănușă pentru stilul politic al lui Donald Trump. Stilul lui se bazează pe focuri de artificii, pe incitarea maselor. Trump acționeză ca un profet”, a mai spus Tismăneanu.

De asemenea, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a punctat că ”întreaga societate americană intră într-o logică extrem de complicată”, deoarece tensiunea este la un ”nivel foarte ridicat”, după ce Donald Trump a fost la un pas de a fi asasinat.

Tensiunea este la un nivel foarte ridicat în SUA. Sincer, era exact ce lipsea. Într-o astfel de situație, instituțiile, întreaga societate americană intră într-o logică extrem de complicată - amestecul între emoție și un anumit tip de atitudine este una extrem de serioasă.

Este o violență politică și la unison, societatea americană, întreaga comunitate internațională în mod evident s-au exprimat în acest sens. (...)

Această temă clar va înlocui discuția despre taxe mai mici sau mai mari, despre reglementările mai mult sau mai puțin intruzive pe piață, despre câți bani dăm Armatei și pe unde suntem prezenți în teatrele de operațiuni. Sunt peste 700 de baze americane pe acest glob”, a spus fostul ministru de Externe, invitat în studioul Euronews România.

De asemenea, Diaconescu a punctat că ”semnalul de la vârf, mai ales că e implicat Donald Trump, e unul cât se poate matur, serios și normal într-o democrație”.

”Retorica (de campanie, n.red) va reveni în diverse variante, dar acum nu este momentul, pentru că un astfel de gest poate dezechilibra America”, a mai spus Diaconescu.

Vladimir Tismăneanu, despre tentativa de asasinare a lui Donald Trump: ”A fost un cutremur politic”

Mai mult, Vladimir Tismăneanu a arătat că ”nu există nicio legătură demonstrată între retorica Partidului Democrat și acțiunea acestui individ”, făcând referire la Thomas Matthew Crooks, bărbatul care a tras asupra lui Donald Trump.

”SUA au nevoie de detensionare. Eu am trăit-o foarte sus în momentul în care s-a produs duminică. Totul părea că se zguduie în jurul nostru, sigur lucrurile s-au calmat. Era ca un cutremur.

A fost un cutremur politic. Clasa politică - republicanii și democrații - vor gestiona efectele, unda de șoc”, a concluzionat profesorul de Științe Politice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE