Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

AR-15, arma folosită în tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Vânzarea acestei puști e interzisă în nouă state

Arma cu care s-a încercat asasinarea fostului președinte Donald Trump este una extrem de populară în Statele Unite. Este ușor de fabricat, ușor de procurat și la fel de ușor de modificat. Cumpărarea acestei puști semiautomate nu presupune un proces prea complicat, care poate fi ocolit de cei care nu pot deține legal o armă.

Jurnalistul Euronews, Cătălin Lența, a aflat cât costă pușca Ar-15, considerată ”arma Americii”.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: Arma cu care a fost împușcat Donald Trump e una care are o precizie mortală între 450 și 750 de metri, ceea ce înseamnă că Donald Trump a fost într-un real pericol întrucât în el s-a tras de la 130 de metri.

E o variantă civilă a celebrei arme de asalt americane M16. Ea folosește două tipuri de muniție. De exemplu, cartușe militare pot fi folosite de calibru 5,56x45 mm sau 223 Remington.

E extrem de versatilă. E o armă puternică ce poate trage multe gloanțe într-un timp relativ scurt. Nu este o armă automată, așa cum sunt armele militare, tocmai pentru a nu produce mai multe pagube în mâna cui nu trebuie”.

Arma semiautomată AR-15 poate fi cumpărată și de pe Internet. Ce preț are

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”O astfel de armă poate fi cumpărată undeva între 400 și 1.200 de dolari. Am încercat chiar eu mai multe site-uri din Statele Unite. 1.000 de dolari era o armă asemănătoare cu cea pe care am văzut-o în poză, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.

Este considerată ”arma Americii” de către National Rifle Association of America. Aceasta nu ar fi trebuit să fie vândută pentru că acum câțiva ani a existat o intenție a democraților de a interzice astfel de arme.

Culmea că tot republicanii sunt cei care s-au opus. La ora actuală, vânzarea și deținerea de astfel de arme e interzisă în nouă state americane: Washington, California, New York, Connecticut, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois și Delaware”.

Posesorii de arme, verificați după achiziție

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Asta nu înseamnă că nu poți să o cumperi. Ce trebuie să faci: te duci la un magazin de arme, faci o cerere, ți se vinde arma și apoi ești verificat în câteva zile de către autorități.

Această verificare înseamnă inclusiv să nu fi avut probleme mentale. De exemplu, să fii internat într-o instituție de sănătate psihică.

Dacă nu vrei să faci astfel de verificări, ceea ce nu este deloc exclus, poți să cumperi arma de pe Internet sau de pe piața neagră”.

Arma cu care a fost împușcat Trump, populară și în alte atacuri

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Pe Internet, o astfel de armă folosită costă între 300 și 500 de dolari. Arma a fost folosită pentru că este extrem de populară în foarte multe atacuri.

Armele semiautomate de acest tip în totalul atacurilor în America reprezintă numai 3% .

Să ne amintim. În 2017, un festival din Las Vegas; 59 de morți și peste 500 de răniți. Și mai recent, în 2022, școala din Uvalde, Texas, unde 19 elevi și doi profesori au fost împușcați cu același timp de armă extrem de iubită în America și extrem de ușor de făcut rost de ea”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE