Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Temeri privind calitatea apei din Sena. O bună parte din apa din sistemul de canalizare ajunge direct în fluviu

Cu nouă zile înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris există încă temeri privind calitatea apei din Sena. Întrebarea principală este dacă apa va fi suficient de curată pentru ca sportivii să poată înota. Multe dintre sporturile de apă, inclusiv maratonul de înot, sunt programate să se desfășoare în fluviul care traversează capitala Franței. Primărița Parisului, după mai multe amânări, a anunțat că va înota mâine (miercuri) în Sena pentru a demonstra că fluviul este pregătit pentru marea competiție olimpică. 

Autoritățile franceze au investit până în prezent 1,4 miliarde de euro pentru construcția și amenajarea infrastructurii de captare a apei pluviale pentru ca aceasta să nu ajungă în râul Sena. A fost construit chiar și un bazin subteran uriaș unde să ajungă apele uzate. Chiar și așa problema rămâne. În timpul ploilor puternice, mare parte din apa din sistemul de canalizare ajunge în râu. Iar în condiții de temperaturi ridicate concentrația de bacterii periculoase crește rapid.   

Metin Duran, profesor Universitatea Villanova: ”Atunci când plouă mult, ceea ce se pare că se întâmplă în aceste zile în Paris, aceste rețele de conducte sunt supraîncărcate și apele uzate se varsă în cel mai apropiat bazin de apă, iar în cazul Parisului, acesta este râul Sena. Atunci când apele uzate ajung într-un mediu acvatic, există riscul prezenței unor agenți patogeni în acel mediu acvatic.” 

Problema sistemului de canalizare combinat

Problema Parisului, la fel ca a multor orașe vechi din lume, este că dispune de un sistem de canalizare combinat. Adică apa de ploaie și apele uzate curg prin aceleași conducte. Iar în caz de supraîncărcare, o cantitate importantă nu ajunge în stațiile de epurare, ci curge direct în râu. Iar testele de laborator privind calitatea apei, care durează până la 18 ore, ar putea să nu arate tabloul real în momentul în care sportivii vor intra în apă, spun specialiștii.  

Metin Duran, profesor Universitatea Villanova: ”Testarea standard pentru microorganisme durează 24 de ore, deși în prezent există tehnici de testare mai rapide, ceea ce reduce durata la 18 ore. Atunci când vor primi rezultatele, acestea vor arăta care a fost calitatea apei acum 18 ore, nu în momentul în care înotătorii vor fi în apă. Iar între prelevarea probei și obținerea rezultatelor s-ar putea să plouă și, din nou, apele uzate să se reverse. Prin urmare, nu vor avea date în timp real privind calitatea apei.” 

Săptămâna trecută, ministrul francez al Sportului, însoțit de un sportiv medaliat la jocurile paralimpice din 2020, au înotat în Sena pentru a demonstra că apele râului sunt curate. Totuși, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris se pregătesc ca, în cazul unor ploi abundente, unele probe sportive să se desfășoare în bazine special amenajate în acest scop. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE