Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Olimpice 2024: 13 atleți vor reprezenta România la Paris. Cine are cele mai mari șanse la medalii

Au rămas mai puțin de 20 de zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris, acolo unde România va fi reprezentată de o delegație formată din 107 sportivi.

Dintre aceștia, cei mai mulți sunt de la canotaj- 45, iar a doua echipă, ca mărime, este cea de la atletism, cu 13 sportivi. Aceștia sunt cotați bine pe plan international, având șanse la medaliile olimpice.

România are o îndelungată tradiție în atletism

Atletismul, sportul olimpic numărul 1, este disciplina care atrage cei mai mulți spectatori la Jocurile Olimpice. România are o îndelungată tradiție în acest sport, obținând, de-a lungul anilor, medalii olimpice de aur prin mari campioane, de la Doina Melinte la Maricica Puică, de la Gabriela Szabo la Constantina Diță și așa mai departe.

Echipa de atletism care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice de la Paris este formată din 13 sportivi. Trei dintre aceștia sunt atlete de alergări lungi, din Kenya, naturalizate în România, iar restul de zece atleți vor concura în probele de lungime, triplusalt, aruncarea ciocanului, disc, suliță, greutate 400 m și săritura în înălțime.

”Va fi un nivel foarte ridicat”

Printre sportivele cu cele mai mari șanse în lupta pentru medalii se află Alina Rotaru, Bianca Ghelber, Andreea Miklos, deja medaliate la mari competiții precum Campionatele Mondiale sau Europene, dar și Diana Ion sau Andreea Taloș.

Alina Rotaru: Obiectivul nostru, în primul rând, este să intrăm în finală. Cum sunt calificată, sunt un pic mai relaxată, dar totuși concursul de acolo nu se compară cu niciun alt concurs. Cel mai important este intrarea în finală, în primii 12. Jocurile Olimpice în Paris, va fi un nivel foarte ridicat. Cine iese din calificări, pot spune că acea este proba de foc. Avem doar trei sărituri la dispoziție ca să intrăm în finala de opt. Nu e ca și cum să ne relaxăm. Așa este obiectivul principal. La cea finală.

Bianca Ghelber: Mă visez în fiecare zi pe podium, cu medalia olimpică. Vizualizez momentul în care urc pe podium și mi se pune medalia la gât. Dacă îmi va cânta și imnul atunci va fi încununarea întregii mele cariere.

Competițiile au loc pe Stade de France

Competiția de atletism va avea loc pe uriașul Stade de France din nordul Parisului, iar pista de competiție va fi colorată în premieră, în violet.

Andrei Nourescu, jurnalist Euronews: Stade de France este un stafion care va găzdui competițiile de atletism. Întrecerea-regină a jocurilor olimpice. Vorbim de un stadion care a costat 365 de milioane de euro și are 81.000 de locuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE