Partidul Comunist Chinez (PCC) începe luni a treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central al său, un eveniment cheie care marchează de obicei politica economică a ţării pentru următorii ani şi care se desfăşoară într-un moment de incertitudine economică în gigantul asiatic, informează EFE.
În timpul reuniunii, care va dura până pe 18 iulie, vor fi examinate "problemele legate de promovarea aprofundării reformelor şi avansarea modernizării Chinei", a relatat agenţia oficială Xinhua.
Pe agenda reuniunii se află subiecte precum criza imobiliară, autosuficienţa tehnologică, atenuarea riscului financiar şi politicile de bunăstare.
O sesiune plenară diferită
Această sesiune plenară, la care vor participa 370 de membri ai Comitetului Central, este convocată în general în octombrie sau noiembrie. În aprilie, autorităţile au anunţat că plenara va avea loc în iulie, fără a explica motivul modificării.
Este pentru prima dată din 1984 când sesiunea plenară nu este organizată în anul următor congresului de cinci ani al PCC, ultimul având loc în 2022, când preşedintele Xi Jinping a obţinut un al treilea mandat, eveniment fără precedent printre predecesorii săi.
Ajustări în sectorul imobiliar
Profesorul de economie de la Universitatea Tsinghua, David Daokui Li, a prezis că marile orientări politice - cum ar fi "eliminarea restricţiilor de cumpărare de locuinţe", care erau "utile" atunci când piaţa imobiliară "era activă" - vor fi anunţate în timpul sesiunii plenare.
Cu toate acestea, având în vedere criza prelungită din sector, a cărei pondere asupra PIB-ului chinez este estimată la aproximativ 30%, la care se adaugă factori indirecţi, situaţia este acum "total diferită", oraşele mari precum Hangzhou, Xian şi Shenzhen relaxându-şi restricţiile, a indicat el.
Reforme fiscale
Timp de decenii, guvernele locale chineze au sporit cheltuielile pentru infrastructură, permiţând o creştere economică ridicată, dar şi o acumulare de datorii la nivel de provincii exacerbată de criza locuinţelor.
În ultimele luni, analiştii au îndemnat guvernul central să reajusteze sistemul fiscal pentru a asigura autorităţilor locale venituri mai sustenabile printr-o revizuire a taxei pe consum şi reforme suplimentare ale taxei pe valoarea adăugată, care ar putea fi abordate în plen.
Stimularea cererii
Într-o perioadă de încetinire a celei de-a doua economii a lumii, mulţi experţi prevăd că la sesiunea plenară din 15-18 iulie va fi prezentate noi politici de stimulare a cererii. "După mulţi ani în care a pus accentul pe investiţiile interne, China şi-a dat seama între timp că consumul intern este esenţial pentru stimularea cererii interne", a explicat Daokui Li.
Cu o rată ridicată de economisire în rândul cetăţenilor chinezi, în absenţa unei plase de siguranţă socială de încredere, unii specialişti au sfătuit să se treacă la o consolidare a protecţiei sociale pentru a încuraja consumul, lucru la care Xi, care a criticat în trecut "politicile de asistenţă socială", a fost reticent.
Autosuficienţă tehnologică
Pe măsură ce Statele Unite şi alte ţări occidentale îşi înăspresc interdicţiile de export pentru produse esenţiale, cum ar fi semiconductori avansaţi, autorităţile chineze au încercat să impulsioneze progresele în sectoare cheie pentru a-şi reduce dependenţa de furnizorii străini.
Analişti ai Morgan Stanley au indicat că "este de aşteptat ca sesiunea plenară să menţină cadrul economic care s-a conturat în ultimii ani: prioritizarea autosuficienţei lanţului de aprovizionare şi inovaţiei tehnologice".
Investiţii străine
În 2023, investiţiile directe ale companiilor străine în China au ajuns la aproximativ 33 de miliarde de dolari, cea mai mică cifră din ultimii 30 de ani, din cauza încetinirii economiei, a unei noi legi antispionaj şi a investigaţiilor asupra firmelor de consultanţă străine care au generat îngrijorare în rândul potenţialilor investitori.
Autorităţile chineze au încercat recent să liniştească aceste companii străine. În mai, China a anunţat că îşi va revizui catalogul de sectoare pentru a atrage investiţii străine, în timp ce în martie, premierul Li Qiang a vorbit despre măsuri precum renunţarea totală la plafoanele de intrare a capitalului străin în sectoare precum producţia şi telecomunicaţiile, politici care ar putea fi finalizate în cadrul actualei sesiuni plenare.
Modernizarea sistemului financiar chinez se va concentra pe susţinerea economiei reale şi a inovaţiei tehnologice, a declarat Tian Xuan, decan asociat la Şcoala de Finanţe PBC de la Universitatea Tsinghua, pentru oficiosul China Daily. Reformele vor include o reglementare mai strictă pentru a evita riscurile sistemice şi o mai mare dezvoltare a capitalului de risc pentru a stimula sectoarele emergente.
La rândul său, Wu Xiaoqiu, decanul Academiei Naţionale de Cercetare Financiară de la Universitatea Renmin din China, a subliniat necesitatea unor legi mai stricte pentru a combate frauda şi a proteja micii investitori.
Numiri şi destituiri
Sesiunea plenară ar putea oferi, de asemenea, explicaţii despre investigaţiile asupra unor înalţi funcţionari demişi. Toţi ochii vor fi aţintiţi asupra PCC pentru a afla dacă va dezvălui mai multe informaţii despre Qin Gang şi Li Shangfu, ministrul de externe şi respectiv al apărării, ambii destituiţi, care nu au mai fost văzuţi în public din iunie şi august anul trecut şi care şi-au pierdut toate atribuţiile guvernamentale.
Excluderea lui Li din Comitetul Central din cauza acuzaţiilor de corupţie a fost deja prezentată la sfârşitul lunii iunie de autorităţi, în timp ce viitorul lui Qin este necunoscut, iar demiterea acestuia nu a fost explicată nici până acum. Excluderea oficială a ambilor ar necesita o rezoluţie în timpul sesiunii plenare care ar putea face mai multă lumină asupra circumstanţelor căderii lor în dizgraţie.