Reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare "la începutul săptămânii viitoare" pentru a diminua impactul reducerii livrărilor ruseşti, a anunţat vineri preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează Agerpres.
„Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare şi va intra în vigoare la o zi după publicare”, a precizat preşedinţia Consiliului UE pe contul său de Twitter.
Textul urmează a fi publicat luni şi va intra în vigoare marţi, au declarat surse diplomatice europene pentru France Presse.
Acordul privind această măsură a fost obţinut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE pe 26 iulie. O singură ţară, Ungaria, s-a opus atunci acestei măsuri considerate „nejustificată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare”, dar unanimitatea nu era necesară şi guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea sa.
Polonia și Ungaria, împotrivă
În cazul textului adoptat vineri a votat împotrivă şi Polonia, împreună cu Ungaria.
Acordul prevede ca fiecare ţară să facă "tot posibilul" pentru a reduce, între august 2022 şi martie 2023, consumul său de gaz cu cel puţin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă.
Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la statele membre "să se pregătească pentru scenariul cel mai grav" al unei încetări a livrărilor de gaz de către Rusia.
În caz de "risc de penurie gravă", un mecanism de alertă va face ca reducerea de 15% să fie "obligatorie" pentru Cei 27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realităţile fiecărui stat, în special la capacităţile de a exporta cantităţile de gaz economisite ţărilor în nevoie, datorită unei serii de derogări. Statele membre trebuie, în plus, să-şi asigure 80% din stocurile necesare de gaz înainte de venirea iernii.