Gigantul energetic Gazprom arde încă din luna mai, la granița cu Finlanda, gazele destinate exportului către blocul comunitar, informează joi agenţia de presă Unian, citând publicaţia finlandeză Yle.
Arderea se desfăşoară în apropierea staţiei de compresoare ''Portovaia'' şi a terminalului GNL cu acelaşi nume. Imagini de satelit provenind de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor arată că procesul a început în data de 22 mai, de când Rusia a început să reducă exportul către UE.
În perioada respectivă, compania Gazprom redusese tranzitul de gaze către Uniunea Europeană şi încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deşi UE achitase integral livrările, informează Agerpres.
La sfârşitul lunii, arderea gazelor ruseşti a fost observată la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda. Iar la mijlocul lunii iunie a fost observat un incendiu lângă staţia de compresoare. În perioada aceea, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze în Europa - de la 167 milioane de metri cubi de gaze până la 67 milioane metri cubi.
Gazele continuă să fie arse de câteva săptămâni în volume extrem de mari, iar flăcările uriaşe sunt vizibile chiar şi de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicaţia Yle.
Rusia a declarat miercuri că nu poate recepţiona turbina Siemens - reparată în Canada şi considerată ca fiind esenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti - din cauza sancţiunilor. Prin astfel de motive, Federaţia Rusă încearcă să determine UE să ridice restricţiile impuse după invazia rusă în Ucraina, comentează Unian.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Rusia îi dă replica Ucrainei: Marea Neagră nu va fi niciodată marea NATO
Rusia a răspuns joi Ucrainei că Marea Neagră, unde are staţionată o flotă navală, nu va fi niciodată marea NATO, după ce un înalt oficial de la Kiev a folosit acest termen în denunţarea politicilor imperialiste ale Rusiei, transmite EFE.
Ambasadorul Republicii Moldova: Problema transnistreană trebuie soluționată pașnic. În niciun caz pe cale militară
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a declarat luni că problema transnistreană trebuie soluţionată pe cale paşnică, "pe un fundament durabil", nu creând noi animozităţi.
Ucraina critică condițiile impuse de Rusia pentru reînnoirea acordului asupra exporturilor de cereale
Rusia a propus luni prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării, relatează France Presse.
Soldații ucraineni au încheiat în Spania instrucția pentru folosirea tancurilor Leopard
Zeci de soldaţi ucraineni au încheiat luni în Spania un program de instruire cu o durată de patru săptămâni pentru folosirea tancurilor germane Leopard 2A4, din care Spania va oferi Ucrainei şase bucăţi, relatează Reuters.
Recep Tayyip Erdogan a convocat oficial alegerile prezidențiale și parlamentare pe 14 mai
"Ţara noastră va merge la urne pentru a-şi alege preşedintele şi parlamentarii pe 14 mai", a declarat Erdogan într-un discurs după semnarea decretului, într-o ceremonie transmisă în direct la televiziune.