Șoferii vor plăti până în octombrie prețuri ale polițelor RCA la nivelul celor din februarie. Înghețarea prețurilor RCA a intrat astăzi, 11 aprilie, în vigoare. Însă, asigurații nu au cum să verifice care erau prețurile practicate de companii în februarie pentru fiecare categorie de asigurat în parte. Autoritatea pentru supraveghere financiară ne garantează că polițele vor fi mai ieftine decât cele emise în martie, înainte de intrarea în insolvență a companiei Euroins, liderului pieței RCA.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a explicat că tarifele din 28 februarie sunt, în medie, cu 12% mai mici decât tarifele de referință publicate la data de 7 martie. ASF recunoaște că, în anumite cazuri, prețurile polițelor înghețate la nivel de februarie sunt mai mari decât tarifele de referință. Numărul șoferilor care primesc astfel de oferte este, însă, mic.
Valentin Ionescu, director general ASF: ”În București 7 din 100 de mașini fac accidente față de anumite zone ale țării unde frecvența este mai mică, undeva la 4%. Toate aceste elemente trebuiesc luate în considerare când se calculează prețul RCA.”
Plafonarea valabilă timp de șase luni
Pentru următoarele șase luni, companiile de asigurări nu pot vinde la prețuri mai mari decât la cele la care vindeau în data de 28 februarie. Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare atrage atenția că ordonanța de urgență care introduce plafonarea nu dă clienților nicio posibilitate să verifice dacă asigurătorii respectă legea. Depăşirea tarifelor stabilite se sancţionează cu amenzi între 1.000 lei la 50.000 lei.
Șoferii care primesc cel puțin trei oferte de la asigurători RCA diferiți cu 36% mai scumpe decât tariful de referință se pot adresa BAAR. Biroul va desemna o companie de asigurări de la care acești șoferi, considerați asigurați cu risc ridicat, pot cumpara o poliță la un preț mai mic. Toate documentele de care au nevoie sunt menționate pe site-ul Biroului Asigurătorilor Auto și tot acolo, șoferii le pot încărca pentru a obține o ofertă mai mică de preț.
Ordonanța de urgență care introduce plafonarea prețurilor RCA limitează și câștigul brokerilor de asigurări. Ei pot câștiga doar 8% din valoarea unei polițe, în condițiile în care înainte luau între 11 și 15%. În lipsa unei scheme se compensare pentru toate părțile implicate în această măsură, plafonarea este suportată de intermediari.
Alex Grecu, broker de asigurări: ”Având în vedere că în următoarele șase luni vom avea o pierdere forțată de 30% asta ne va pune și pe noi într-un anumit impas. Și pe angajații noștri. Nu este un motiv de bucurie ne vor destabiliza aceste modificări.”
Guvernul a aprobat plafonarea pentru șase luni a prețurilor RCA cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la legea RCA pentru a fi evitate pe viitor alte crize în piața asigurărilor auto obligatorii. Președintele Consiliului Concurenței a vorbit despre posibilitatea de a reglementa și tarifele service-urilor.