Ciobanii au protestat, luni, în Capitală, în fața sediului Guvernului. Oierii sunt nemulțumiți de măsurile luate de Executiv pentru a opri extinderea pestei micilor rumegătoare. 200.000 de animale au fost sacrificate, iar exporturile au fost oprite.
Protest al ciobanilor în fața Guvernului
Ciobanii le cer guvernanților să anuleze toate măsurile luate de la depistarea bolii în țara noastră și până acum. Mai exact, să interzică eutanasierea oilor și a caprelor, să redeschidă târgurile și să reia exporturile de animale vii pe piețele arabe.
Cioban: Să nu mai omoare oile și să facă bine să negocieze, să nu mai fie boală, să afle de unde a venit boala și să poată să dea drumul la granițe, să putem vinde marfa.
Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar are efecte economice grave. Mortalitatea în cazul oilor și a caprelor infectate ajunge la 70%. În țara noastră mai sunt active câteva zeci de focare. 200 de mii de animale au fost sacrificate.
Sonia Teodoroiu, jurnalistă Euronews România: Reprezentantii ciobanilor au fost la Palatul Victoria, însă nu au discutat direct cu premierul Marcel Ciolacu și nici cu președintele ANSVSA. El este in Iordania și a decis acolo reluarea exportului către țara respectivă începând cu săptămâna viitoare.
Cioban: Să ne lase în pace, să ne vindem mieii, să reia carantina și să dea drumul la export.
Ciocan: În primul și în primul rând, ca să ne apărăm oile, că altfel nu veneam până aici degeaba. Să așteptăm, dar cât să mai așteptăm, că până aici la os ne este cuțitul? Cât să mai așteptăm după răspunsurile lor?
Ciobanii au venit pregătiți cu provizii și spun că vor protesta și în zilele următoare în fața guvernului, până când vor fi ascultați. Dacă problemele lor nu vor fi rezolvate, amenință cu blocarea drumurilor de interes național.