Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: PSD ar insista cu Ciolacu premier și vrea 7 ministere. Am putea avea Guvern pe 23 decembrie

Liderii partidelor care au format majoritatea pro-europeană s-au întâlnit pentru a doua oară în două zile, cu scopul de a discuta componența noului guvern. Toate aceste partide, PSD, PNL, USR, UDMR și Minoritățile, au căzut de acord că este necesar un aparat guvernamental mai suplu, deși acum sunt două partide în plus în Parlament.

12/12/2024 , 12:05

Surse: PNL vrea să obțină ministere avizatoare

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, le-ar fi transmis liderilor de filiale că liberalii ar urma să aibă patru miniștri în noul Guvern de coaliție. Unul dintre aceștia va fi, cel mai probabil, și vicepremier, au precizat surse politice pentru Euronews România.

Liberalii vor încerca să obțină unul dintre ministerele avizatoare: Justiția, Dezvoltarea sau Transporturile.

Surse politice susțin, de asemenea, că nu s-ar fi discutat despre funcția de premier.

12/12/2024 , 11:53

Surse: Marcel Ciolacu, în cărți pentru a rămâne premier

PSD vrea să dea premierul și l-a nominalizat pe Marcel Ciolacu, au precizat surse politice pentru Euronews România. Noul Guvern ar urma să aibă 16 ministere și posibil trei vicepremieri, dar cu portofolii.

De asemenea, se preconizează o tăiere substanțială a numărului de secretari generali adjuncți, au precizat surse guvernamentale.

Cum ar urma să fie împărțite ministerele în Guvernul PSD - PNL - USR - UDMR

  • PSD - 7 ministere
  • PNL - 4 ministere
  • USR - 3 ministere
  • UDMR - 2 ministere

Portofoliul Familiei ar urma să fie integrat în Ministerul Muncii, cel al Energiei la Ministerul Economiei, iar Cercetarea și Inovarea vor fi transferate la Ministerul Educației..

Chiar dacă va fi un Guvern de coaliție, nu va exista rotativă, mai spun sursele citate.

Elaborarea bugetului ar fi greu de realizat până la sfârșitul anului. În schimb, noul Guvern ar putea instalat pe 23 decembrie dacă liderii coaliției vor ajunge la un acord. În caz contrar, acest lucru ar putea fi tergiversat până pe 27 sau 28 decembrie, susține surse guvernamentale.

Săptămâna viitoare, liderii partidelor ce formează coaliția vor discuta cu ministrul.de Finanțe despre cifre pentru a putea termina programul de guvernare.

Noul guvern ar urma să aibă cel mult 16 ministere

S-au luat deja câteva decizii concrete, conform surselor Euronews, iar cea mai importantă este reducerea numărului de ministere la 16. În acest moment, sunt 18 ministere și un vicepremier fără portofoliu, ceea ce duce numărul la 19. Încă nu este clar câți vicepremieri vor fi în noul Executiv, pentru că acum sunt mai multe partide care vor fi la guvernare.

Pe surse, PSD ar urma să primească 7 dintre cele 16 ministere.

  • Ar urma să dispară Ministerul Familiei, înființat în 2021, special pentru Gabriala Firea, după cum spuneau mai multe surse la acea vreme. De altfel, în decembrie 2023, a mai existat o propunere legislativă pentru desființarea acestui minister, propusă de USR și AUR, dar pe care deputații au respins-o la vot, cu 193 la 81.
  • O altă noutate ar fi că Ministerul Energiei va fi comasat cu Ministerul Economiei.
  • S-a discutat și despre o eventuală comasare a ministerului Digitalizarii, însă decizia, cel puțin pentru moment, este ca acesta să continue să existe în această formă, mai ales că ar urma să primească în curând în jur de 8 miliarde pentru proiecte din PNRR.

Reprezentanții partidelor au decis și ca fiecare minister să aibă câte un secretar general și un singur secretar general adjunct, astfel că numărul secretarilor și subsecretarilor de stat va fi redus drastic. Asta ar putea să afecteze bazinele electorale pentru PSD și PNL.

S-a discutat și despre un indice de pondere de 1.8 aplicabil pentru guvernul de 16 ministere, dar această variantă nu este încă definitivată. Asta ar însemna ca UDMR să aibă două ministere, iar USR să aibă trei. Rămâne de văzut cum împart PSD și PNL restul: fie 7 la PSD și 4 la PNL, fie 6 la PSD și 5 la PNL.

Referitor la premier, mandatul său va fi unul limitat, până după alegerile prezidențiale. Ceea ce este clar este că cine va fi premier de tranziție nu va mai fi premier și după alegerea noului șef de stat.

Structura guvernului ar urma să fie finalizată până la finalul acestei săptămâni.

S-a discutat și se discută în continuare și despre reducerea cheltuielilor bugetare și reducerea aparatului bugetar, în sine. Iar programul de guvernare ar urma să fie clar stabilit și se va apela la grupuri de lucru formate pe domenii, cu specialiști din fiecare partid.

În continuare, se discută și problema candidatului comun la președinția țării. Kelemen Hunor, de la UDMR, a spus, la Euronews, că nu este foarte clar dacă USR va vrea să renunțe la Elena Lasconi. În acest caz, ar putea fi doi candidați ai acestei coaliții mari pro-europene, cu toate că prima șansă o are varianta candidatului unic.

În privința calendarului, tot Kelemen Hunor spune că ar trebui să avem un guvern până pe 23 decembrie. Dacă nu, pe 29 decembrie. El susține că nu ar fi o tragedie dacă negocierile vor dura până după Anul Nou, însă e preferabil să se rezolve acum.

  • Datele vehiculate pentru alegerile prezidențiale ar fi 16 și 30 martie (turul 1 și turul 2), iar hotărârea de guvern ar urma să fie dată cât mai repede, adică imediat după instalarea noului Executiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE