Social democrații, liberalii, USR și UDMR au negociat formarea noului guvern.
PSD, PNL, USR, UDMR și grupul Minorităților Naționale anunță formarea unei majorități pro-europene în Parlament
Puse în fața pericolului reprezentat de partidele extremiste, principalele partide din România au decis să formeze o majoritate pro-europeană, așa cum se vehicula în ultima vreme.
Această majoritate nu ține neapărat cont de doctrine sau ideologii, ci de formarea unui front comun împotriva extremiștilor și suveraniștilor.
Comunicat oficial: „Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale.
În cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluției comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorități esențiale:
1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României.
Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.
Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.
2. Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate.
Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean.”
Știrea inițială:
Liderii marilor partide negociază pentru noul guvern și un candidat comun la funcția de președinte
PSD nu l-a nominalizat pe Ciolacu la funcția de prim-ministru, mai ales că au fost și contestatari, pentru că el a avut un scor slab la prezidențiale și unul nu prea bun la parlamentare. Unele surse din partid spun că a fost o atmosferă relaxată la acea întâlnire de luni și că se va face un bilanț la PSD în ianuarie, când vor fi evaluați Marcel Ciolacu, toți liderii partidului și liderii de filială.
Social-democrații ar vrea un tandem președinte-premier cu cei de la PNL, dar nu e clar dacă PSD va accepta o propunere din interiorul liberalilor. Kelemen Hunor declara că s-ar putea să susțină și UDMR o astfel de variantă, dar spunea că ar trebui să fie un președinte din afara PSD și PNL, pentru ca ele să se poată înțelege.
PSD nu vrea USR la guvernare și spun că nu ar putea face guvern cu USR pentru că electoratul social-democrat ar fi foarte supărat, însă sunt dispuși să le dea câteva funcții importante la comisiile din parlament.
Social-democrații mai spun că trebuie să discute și despre împărțirea funcțiilor din Camera Deputaților, președintele Camerei Deputaților, președintele Senatului, iar abia apoi să se discute de guvern
Victor Ilie, deputat USR: „Cred că discuțiile și prioritățile ar trebui să fie mult mai mari decât cum împărțim funcțiile și cine se duce în opoziție. Cred că e nevoie de tot ce are mai bun de dat fiecare din partidele pro-democratice pentru o guvernare care să nu aducă un val și mai mare de pro-ruși sau alte forme de partide nedemocratice la putere.
Cred că mesajul, în urma alegerilor, este clar și există o singură șansă pentru partidele actuale așa-zise pro-democratice - PSD, PNL și USR - să rămână relevante politic, și anume să lucreze în interesul cetățenilor. Aici e nevoie de cei mai buni minștri acolo unde sunt potriviți și e nevoie de reforme reale, în beneficiul cetățenilor".
Candidat comun pentru președinție? Ilie Bolojan sau Nicușor Dan
Liberalii au multe condiții legate de modul cum ar trebui să se guverneze. Cea mai importantă este calitatea de candidat comun la prezidențiale din partea tuturor partidelor pro-europene. Pentru că sunt semnale clare că se va discuta și această poziție la pachet cu cea de premier.
Iar dacă pentru poziția secundă, de șef al Executivului, liberalii nu vor să emită nicio pretenție, pe motiv că aritmetica parlamentară nu-i ajută, au prea puține mandate comparativ cu PSD, în ceea ce privește poziția de candidat prezidențial comun, liberalii au propriile lor calcule și ar dori să vină ei cu numele pentru această poziție și să fie chiar Ilie Bolojan, după cum spun surse din conducerea PNL.
De cealaltă parte, social-democrații și UDMR nu susțin o astfel de variantă. Mai degrabă s-ar merge pe ideea unui candidat independent, susținut de aceste formațiuni politice, pentru că social-democrații au învățat din greșelile trecutului și din prestația actualului șef de stat, Klaus Iohannis.
Acest secenariu de lucru îl dezavantajează pe Bolojan, care încearcă să-și consolideze autoritatea la nivelul PNL, unde a obținut funcția de conducere de câteva săptămâni. El nu-și dorește poziția de premier și spune că trebuie să se decidă în interiorul PNL cine ar fi cea mai bună soluție.
Victor Ilie, deputat USR: „Opoziția e puternică dacă are ce să critice. Dacă guvernarea este una exemplară - șansele sunt foarte mici să avem o guvernare exemplară, pentru că am mai avut coaliții și orgoliile fiecăruia și setea de putere a fiecăruia au stricat aceste coaliții - dar e singura șansă ca România să-și păstreze parcursul democratic. În cazul acesta, opoziția nu are cum să crească fantastic dacă guvernarea este una impecabilă. Pentru asta, e nevoie de deschidere, de punerea orgoliilor la o parte și de răspundere, de oameni de stat care să își asume reforme importante.
Am auzit și eu discuții, mai ales în PSD, iar unii se scutură când aud de ideea de a guverna cu USR, probabil în ideea aceea: 'la furat, nu mergi cu USR'. Luați-mi ghilimelele. Cred că asta este principala problemă. Dacă politicienii nu înțeleg că nu mai poate ca până acum, lucrurile arată extrem de sumbru pentru viitorul politic al României."
Marian Rasaliu, deputat PSD: „Nu mergi la furat nici cu PSD, pentru că cine fură trebuie să suporte rigorile legii, indiferent din ce partid face parte. Infracționalitatea, dacă este și dacă se dovedește a fi transpartinică, trebuie tratată individual, fiecare persoană trebuie să răspundă. Iar aici nu cred că e cazul să intăm în afirmațiile făcute de domnul Ilie, pe care îl respect foarte mult. (...)
Eu spun că poporul are întotdeauna dreptate și aveți și dvs dreptate când spuneți că unde-s mulți, puterea crește. Dar acei mulți trebuie să tragem la aceeași căruță, numită România.
Pe de altă parte, extrapolând un pic această sintagmă, cei care candidează, chiar dacă sunt votați de milioane de români, trebuie să respecte regulile jocului, ca să nu-i defavorizeze pe ceilalți contracandidați, pe de o parte, iar pe de altă parte, să avem o garanție a respectării democrației. Și aici mă refer la noi și la ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă.
Acest parlament va numi un guvern, din fericire, constituit din partide pro-occidentale, un guvern constituit din partide care vor apăra democrația și valorile occidentale, așa cum ne-am dorit de la căderea comunismului. Și aici trebuie să menționez faptul că PSD se prezintă în principalul câștigător, pentru că a obținut cele mai multe mandate în alegerile parlamentare, reprezintă coloana vertebrală a următoarei coaliții care va guverna România.
Vorbesc de partide pro-europene, vorbesc de o coaliție formată din PSD, PNL, USR, UDMR și minorități. Nu intră în calcul partidele suveraniste, pentru că se află în direcția cealaltă a eșicherului politic."
În aceste condiții, rămâne de văzut dacă Elena Lasconi va rămâne propunerea USR pentru a candida la prezidențiale, sau dacă ar putea merge pe Nicușor Dan ca și candidat comun.
Cei din USR avertizează că există însă și scenariul în care, din cauza disputelor, Călin Georgescu să fie tot pe primul loc.
Victor Ilie, deputat USR: „Rămâne de văzut dacă va mai candida doamna Lasconi. Cred că partidele pro-democratice să ajungă la un consens și pe această chestiune, poate nu unul neapărat transparent, pentru că până și o susținetre trans-prtinică pentru un candidat poate să dăuneze în condițiile în care valul de emoție anti-sistem care l-a adus pe Georgescu pe primul loc în turul 1 la prezidențiale să fie inflamat de o susținere transpartinică.
Cineva spunea, prin primăvară, că 2024 trebuie să fie anul independenților și poate că în această direcție n-ar fi rău chiar să ne gândim la Nicușor Dan ca și candidat posibil pentru prezidențiale. Dar cred că lucrurile trebuie făcute cu extrem de multă grijă.
Dacă nu vedem niște măsuri concrete și rapide din partea unui guvern pro-democratic, cred că Georgescu va fi din nou favorit la prezidențiale, dacă nu cumva până atunci de întâmplă altă mutare din pix a autorităților române, pentru a nu-l lăsa să candideze. Din păcate, la nivel de democrație, deja România a suferit prin cele trei decizii ala CCR: eliminarea doamnei Șoșoacă, renumărarea voturilor fără niște baze materiale solide și acum această anulare a turului 1. Din păcate, lucrurile sunt extrem de sumbre și nemulțumirea cetățenilor este în bună parte de înțeles și politicienii trebuie să asculte de ei."
Reformele vehiculate de mult timp de USR, readuse în actualitate de PSD
Negocierile sunt deja tensionate, pentru că e nevoie și de un guvern mai suplu, însă la acesat capitol, pare să existe totuși o înțelegere.
PSD vrea să mai impună niște reguli care țin de economie, cum ar fi o debirocratizare și o reformă a administrației statului, printre altele, după cum a propus și USR, în repetate rânduri.
Marian Rasaliu, deputat PSD: „Ieri, a fost o ședință a PSD. E adevărat că PSD își dorește și este și normal să dea premierul, fiind partidul cu cele mai multe mandate în Parlament. Pe de altă parte, nu s-a discutat despre o persoană anume.
Asta trebuie știut, nu avem pe nimeni stabilit ca să ocupe acest portofoliu. Pe de altă parte, PSD va face coaliție, va face echipă cu partidele care vor respecta cele 5 chestiuni extrem de importante din programul nostru de guvernare, un program în direcția dezvoltării României. Printre măsuri, da, parlamentul cu 300, răspunsul este tranșant, da. Avem un referendum."
Victor Ilie, deputat USR: „Sunt prea puține discuții despre măsurile pe care acest guvern trebuie să le ia și prea multe discuții despre cine să fie premier, sau pe anumite funcții, sau 'ce mai dă la USR' să rămânem în opoziție, că nu vor să guverneze cu noi. Cred că e foarte important ca politicienii să înțeleagă mesajul dur transmis de votanți. (...)
Aș vrea să menționez reforma administrativ-teritorială. Suntem excesiv de birocrați, cu acest stat eșuat, cum a spus domnul Iohannis, avem nevoie de o reformă din temelii, pentru o mai bună servire a intereselor cetățenilor. Dacă acest lucru nu se face cu această guvernare care se va propune acum, riscurile pentru deraierea completă a României de la parcursul democratic este imens. Și cred că de aici ar trebui să se pornească."