Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul ministru ucrainean de Externe se întâlnește, astăzi, la București, cu ministrul Luminița Odobescu

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, vine, miercuri, în România, în prima sa vizită externă de la numirea în funcție la începutul acestei luni. Șeful diplomației ucrainene se va întâlni cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu.

Noul ministru ucrainean de Externe, în România

La finalul discuțiilor, cei doi oficiali vor face declarații de presă, se arată într-un comunicat al MAE.

Andrii Sîbiha a fost numit în funcție în data de 5 septembrie în cadrul recentei remanieri de Guvern, promovate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Surse apropiate de administrația Zelenski au precizat pentru Politico că Sîbiha este descris ca fiind „un diplomat solid, clasic, foarte experimentat”.

Sîbiha l-a înlocuit pe Dmitro Kuleba, care a condus Ministerul de Externe din 2020. Acesta a fost anterior adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski, înainte de a fi promovat ca adjunct al ministrului Afacerilor Externe, în aprilie.

Săptămâna trecută, noul şef al diplomaţiei ucrainene le-a cerut aliaţilor Kievului să mizeze pe armele fabricate de producătorii ucraineni pentru a continua să susţină militar armata ţării sale.

„Cea mai bună modalitate de a spori ajutorul militar acordat Ucrainei în acest moment este să cumpăraţi arme pentru luptătorii ucraineni de la producătorii ucraineni”, a scris el, într-un mesaj postat pe X.

Cel mai probabil, Sîbiha îl va însoți pe Zelenski în vizita sa în Statele Unite, anunțată pentru această lună. La Washington, liderul ucrainean urmează să-i prezinte președintelui Joe Biden un plan de pace elaborat de Kiev. Documentul va ajunge și la cei doi candidați pentru președinția Americii – democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE