Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Liderii europeni au convenit realegerea Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene

Liderii europeni au ajuns la un acord în privința repartizării principalelor funcții de conducere ale instituțiilor UE, nominalizând-o pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat ca președinte al Comisiei Europene.

Potrivit surselor implicate în negocieri ale agenției DPA, fostul premier portughez, social-democratul António Costa ar urma să fie desemnat președinte al Consiliului European, în timp ce șefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, să preia funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Acordul a fost încheiat înaintea summitului european programat pentru joi și vineri la Bruxelles, unde se vor lua decizii finale privind ocuparea funcțiilor de top din instituțiile UE după alegerile europarlamentare desfășurate între 6 și 9 iunie.

Pentru a obține un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, Von der Leyen are nevoie de "majoritatea calificată consolidată", adică sprijinul a cel puțin 20 din cele 27 de state membre, reprezentând minimum 65% din populația UE. Dintre cei 27 de lideri, 13 sunt membri ai partidelor afiliate Partidului Popular European (PPE), din care face parte și Von der Leyen.

Negocierile din partea PPE au fost conduse de premierul polonez Donald Tusk și de premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Președintele francez Emmanuel Macron și premierul interimar olandez Mark Rutte au negociat pentru liberali susținerea pentru Kallas, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez au negociat pentru social-democrați sprijinul pentru António Costa.

Deciziile liderilor europeni trebuie apoi validate prin votul Parlamentului European cu majoritate simplă. Conform rezultatelor alegerilor europene, cele trei mari grupuri pro-europene – popularii (PPE), social-democrații (S&D) și liberalii (Renew) – au obținut o majoritate de 399 din cele 720 de mandate în Parlamentul European. Comparativ cu legislatura anterioară, popularii au câștigat 13 mandate, social-democrații au pierdut 3, iar liberalii din grupul Renew au pierdut 28 de mandate.

Conform Politico.eu, unii lideri europeni au exprimat rezerve cu privire la António Costa, care este investigat în Portugalia într-un dosar ce a dus la demisia sa din funcția de premier, și de asemenea față de Kaja Kallas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE