Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Nu există încă un acord european pentru al doilea mandat al Ursulei von der Leyen

Liderii Uniunii Europene nu au ajuns încă la o decizie cu privire la un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut, marţi dimineaţă, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

"Scopul de astăzi nu a fost de a lua o decizie. Acest lucru este planificat pentru săptămâna viitoare”, a spus Michel, după dineul de lucru al liderilor UE.

Întâlnirea, ”un schimb de opinii aprofundat”

Cât despre scopul reuniunii, Michel a spus că mai degrabă a fost "de a avea un schimb de opinii aprofundat". A catalogat întâlnirea ca "un pas util pentru a pregăti următorul Consiliu European".

Întâlnirea liderilor a fost prima de la alegerile europarlamentare din 9 iunie. În urma rezultatelor, s-au înregistrat câştiguri pentru centru-dreapta şi naţionaliştii de dreapta, dar înfrângeri umilitoare pentru preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

27 de lideri UE au participat la întâlnire

La dineul de la Bruxelles, cei 27 de lideri naţionali ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă Comisia Europeană. Mai mult, ar trebui stabilit cine să prezideze reuniunile Consiliului European şi cine ar trebui să ocupe postul de şef al politicii externe.

În urma întâlnirii, existau așteptări ca liderii să o desemneze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene. Fostul premier portughez Antonio Costa este în cărți pentru funcția de preşedinte al Consiliului. Șefa guvernului estonian Kaja Kallas este numele vehiculat pentru şefia diplomaţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE