Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu participă președintele Klaus Iohannis la summitul popularilor europeni

Semnal puternic dat de către Adminstrația Prezidențială. Președintele Klaus Iohannis a ales să participe la Summitul informal al Consiliului European de la Bruxellles. Nu însă și la summitul popularilor europeni, unde, de obicei, era un participant constant.

Totul vine în contextul discuțiilor și negocierilor legate de împărțirea celor mai importante funcții la nivelul UE.

Klaus Iohannis a preferat să participe la summitul informal al Consiliului European

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: Președintele Klaus Iohannis nu va participa la acest summit paralele al popularilor europeni. A preferat să participe la acest summit informal al Consiliului European unde vor exista discuții și negocieri pentru a stabili cine vor fi favoriții pentru ocuparea celor mai importante funcții la nivelul blocului comunitar.

Potrivit informațiilor Euronews, șeful statului a ales să nu participe la această întrunire politică a popularilor europeni deși în trecut a fost un participant constant la astfel de întruniri.

O tactică de a încerca să obțină o altă funcție la nivelul UE

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: A mai lipsit de câteva ori. În momentul de față, este oficial încă candidat pentru postul de secretar general al NATO. În spatele ușilor închise, se vorbește despre o tactică de a încerca să obțină o altă funcție la nivelul UE. Poate fi interpretat ca un semnal de răcire a relațiilor cu popularii europeni. Într-un fel, este de înțeles. Popularii europeni au câștigat Alegerile europarlamentare, dar favorită, de exemplu, pentru șefia Comisiei Europene este Ursula von der Leyen.

În Consiliul European, președintele Klaus Iohannis va mai avea discuții cu cei 27 de lideri ai UE. 13 dintre ei sunt membri ai PPE.

Klaus Iohannis, discuții cu liderii UE

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: Înțelegem că opțiunile acestor lideri sunt către Ursula von der Leyen. De asemenea, în actualul context politic din PE, se pare că se va repeta scenariul de acum cinci ani. Se va ajunge la o înțelegere cu socialiștii europeni care ar putea să îl impună pe fostul premier portughez Alberto Costa drept următorul președinte al Consiliului European. În aceste condiții, se îngustează și mai mult opțiunile, alternativele de candidatură pentru președintele Klaus Iohannis.

Cei de la Renew Europe ar putea să obțină o a treia funcție, șefia politicii externe a UE, unde este favorită estoniana Kaja Kallas.

În aceste condiții, nu mai rămâne decât să vedem dacă Iohannis, prin lobby-ul pe care îl face, poate să obțină crearea unei noi funcții, cea de vicepreședinte la nivelul Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE