Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat joi o "nouă eră" în relaţiile dintre ţara sa şi Asia Centrală, în deschiderea unui summit inedit între Beijing şi cinci foste republici sovietice, informează AFP.
Menit să întărească legăturile economice şi culturale cu aceste naţiuni tradiţional mai apropiate de Moscova decât de Beijing, acest mare summit este organizat într-un moment în care preşedintele american Joe Biden se întâlneşte în Japonia cu liderii G7.
China își crește influența în Asia Centrală
Aceasta este prima ediţie a "summitului China-Asia Centrală" după stabilirea de relaţii diplomatice în 1992 între gigantul asiatic şi aceste republici - Kazahstanul, Kîrgîzstanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul şi Uzbekistanul - după destrămarea Uniunii Sovietice.
O alegere simbolică: această reuniune calificată de "extremă importanţă" de Beijing are loc în oraşul istoric Xi'an (nord), extremitatea estică a fostului Drum al Mătăsii ce lega Europa şi China via Asia Centrală.
Xi Jinping i-a primit pe cei cinci preşedinţi în timpul serii, în faţa unei grandioase clădiri în stil vechi, iluminată de lampioane roşii. Zeci de dansatori au interpretat apoi un spectacol muzical colorat inspirat din dinastia Tang (618-907), alt simbol pentru că legăturile China-Asia Centrală erau cu precădere puternice în acea epocă.
"Sunt convins că angajamentul nostru comun va face din summitul de mâine un mare succes şi va deschide o nouă eră" pentru aceste relaţii, a declarat Xi în faţa omologilor săi în timpul unui banchet de bun venit, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe chinez.
"China invită sincer" aceste ţări "să urce la bordul trenului expres al dezvoltării sale pentru a construi împreună un viitor mai bun", a subliniat preşedintele chinez.
Fostele republici sovietice din Asia Centrală ocupă de altfel un loc crucial în iniţiativa chineză a "Noilor drumuri ale mătăsii", cunoscut de asemenea sub numele de "Centura şi drumul".
Susţinut de Xi Jinping, care l-a lansat la sfârşitul anului 2013, acest program faraonic este conceput în special să dezvolte, cu ajutorul fondurilor chineze, drumuri, porturi, căi ferate şi infrastructuri în străinătate.