Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA propun la ONU o rezoluție pentru „încheierea rapidă” a conflictului din Ucraina, fără referire la integritatea teritorială a țării

SUA au propus vineri un proiect de rezoluție Adunării Generale a ONU care solicită „încheierea rapidă” a conflictului din Ucraina fără a menționa respectarea integrității teritoriale a țării, au indicat pentru AFP surse diplomatice înaintea votulului prevăzut luni, transmite Agerpres.

SUA propun la ONU o rezoluție care nu menționează integritatea teritorială a Ucrainei: „Pare o trădare a Kievului și o lovitură înjositoare pentru UE”

În timp ce Trump face presiuni asupra omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, proiectul de rezoluție văzut de AFP „imploră încheierea rapidă a conflictului și lansează un apel la o pace durabilă între Ucraina și Rusia”, o formulare laconică departe de precedentele texte ale Adunării, în mod clar în sprijinul Ucrainei.

Această rezoluție americană „este o idee bună”, a comentat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, menționând, însă, că lipsesc referirile „la rădăcinile” conflictului.

Textul american propus, cu doar 65 de cuvinte, riscă să provoace furia europenilor, deja surprinși de dialogul americano-rus privind Ucraina.

„Fără comentarii, deocamdată”, a spus și ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere.

„Un text minimalist ca acesta care nu reușește să condamne agresiunea rusă ori să se refere explicit la integritatea teritorială a Ucrainei pare o trădare a Kievului și o lovitură înjositoare pentru UE, dar și un dispreț pentru principiile care stau la baza dreptului internațional”, a declarat pentru AFP Richard Gowan, de la International Crisis Group.

Adunarea Generală a ONU se reunește, luni, pentru a marca trei ani de la invazia Ucrainei de către Rusia

Adunarea Generală a ONU se reunește, luni, pentru a marca trei ani de la invazia rușilor în Ucraina.

Astfel, Ucraina și europenii au pregătit un proiect de rezoluție care subliniază necesitatea „dublării” eforturilor diplomatice pentru a pune capăt războiului „în acest an” și ia act de inițiativele mai multor state membre care și-au prezentat „viziunea lor pentru un acord de pace complet și de durată”. Textul repetă, de asemenea, cererile anterioare ale Adunării Generale pentru o retragere imediată și necondiționată a trupelor ruse din Ucraina și încetarea atacurilor Rusiei împotriva Ucrainei. Precedentele voturi s-au bucurat de un sprijin foarte larg, aproximativ 140 de voturi din 193 de state membre.

Reuniunea de luni este, însă, prima de la revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a spus, vineri, că prezența lui Zelenski „nu este importantă” la negocierile cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE