Joe Biden a anunţat miercuri o ştergere parţială a uriaşei datorii reprezentate de creditele studenţilor, o decizie despre care a spus că este «responsabilă şi justă», în faţa unei opoziţii republicane care îl acuză că alimentează inflaţia, relatează AFP.
Studenții vor putea anula prin intermediul amnistiei fiscale până la 20 de mii de dolari din datoriile contractate la banci pentru a-și plăti studiile. Măsura, care vizează 45 de milioane de americani, este criticată de opoziția republicană, care susține că decizia îi ajută mai degrabă pe absolvenții care provin din familii bogate.
Promisiune de campanie
Aministia fiscală pentru studenții îndatorați la bănci face parte din promisiunile de campanie ale președintelui Joe Biden. Realitatea arată că, începând din 1980, taxele la colegiile publice sau private aproape s-au triplat. Această creștere i-a obligat pe studenții cu venituri scăzute să se împrumite la bănci dacă vor să-și continue studiile. Aministia fiscală a fost întâmpinată cu entuziasm de studenții vizați, deși unii susțin că suma scăzută din împrumuturi este mult prea mică față de cât ar avea nevoie cu adevărat.
”Sunt dezamăgit că decizia nu este orientată în viitor. Măsura nu va lua greutatea de pe umerii viitoarelor generații de studenți. Cred că mai ultilă ar fi înghețarea permanentă sau chiar eliminarea ratelor dobânzilor pentru împrumuturile federale accesate de studenți”, spune Ty Kiatathikom, student la Drept, Universitatea Ohaio.
Studiile în SUA, o presiune uriașă pe umerii tinerilor
Costurile ridicate ale educației universitare din Statele Unite i-au împins pe unii studenți să se orienteze spre alte țări.
”Unul dintre motivele pentru care am ales să fac un masterat în afara Statelor Unite este acela că taxele de studii sunt mult mai mici în străinătate. În general, se ridică la aproximativ 2.000 de euro pe semestru comparativ cu 26.000 de dolari pe semestru, aici, în Statele Unite. Eu am adunat o datorie destul de mare și ar fi o adevărată «binecuvântare financiară» dacă aș scăpa măcar puțin de ea”, spune Shruti Satish, studentă la Științe politice, Universitatea Ohio.
Presiunea societății americane de a avea o educație universitară i-a forțat pe absolvenții de liceu să se împrumute masiv. Mulți studenți au renunțat la studii, tocmai pentru că nu-și mai permiteau să-și plătească ratele.
”Ni s-a spus că trebuie să mergem la facultate, că trebuie să avem o educație pentru că, altfel, vom prăji burgeri și ne merităm sărăcia. Asta ni s-a inoculat, că dacă nu ai o educație universitară ești condamnat”, a afirmat Lynn Hunt, beneficiară a unui împrumut pentru studii.
Datoria cumulată a împrumuturilor pentru continuarea studiilor universitare se ridică în Statele Unite la suma colosală de 1,6 trilioane de dolari.