Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin vrea să medieze pacea între Azerbaidjan și Armenia. Președintele rus se află la Baku, în prima vizită de stat de la invazia Ucrainei

Rusia se poate implica în negocierile de pace dintre Azerbaidjan și Armenia. Acesta este mesajul transmis de Vladimir Putin omologului său azer, Ilham Aliyev. Președintele rus a ajuns la Baku pentru o vizită de stat de două zile, prima de acest fel, după invazia rusă în Ucraina. 

Vladimir Putin a declarat că Rusia este dornică să contribuie la semnarea unui acord de pace între Armenia și Azerbaidjan. Între cele două țări există relați tensionate din cauza enclavei Nagorno-Karabah, susținută de armeni pe teritoriul azer. Aceasta a fost reintegrată în Azerbaidjan în urma unui conflict ce a durat din 2020 până anul trecut. Însă cele două foste state sovietice, aflate în sfera de influență a Rusiei, nu au făcut pace. 

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: ”Dacă putem face orice pentru a semna un acord de pace între Azerbaidjan şi Armenia, pentru a duce la delimitarea şi demarcarea graniţei, pentru a debloca direcțiile adecvate în logistică și economie, așa cum am discutat de multe ori, am fi foarte bucuroși. Bineînţeles, după această vizită în Azerbaidjan, voi lua legătura cu premierul Nikol Pashinyan.” 

Președintele rus a notat că schimburile comerciale între Moscova și Baku au crescut cu 17% în prima jumătate a anului, însă a recunoscut că nu își ating încă potențialul maxim.

Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului: ”Putem vedea o dinamică foarte pozitivă, un volum bun (de comerț) și, bineînțeles, cooperăm în domeniul energiei și al transporturilor. Acordăm o atenție deosebită cooperării umanitare. Și multe alte domenii.”  

Deși Azerbaidjanul este istoric un partener al Rusiei, țara a semnat acum doi ani un acord cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru exporturi de gaze naturale spre Uniunea Europeană. Cel puțin 20 de miliarde de metri cubi ar trebui să ajungă în blocul comunitat anual până în 2027. 

Însă Ilham Aliyev a vrut să îi dovedească lui Vladimir Putin că este mai mult decât binevenit la Baku. El s-a urcat la volanul unui bolid de lux și i-a făcut omologului rus un tur al capitalei azere. Cei doi au poposit și la Catedrala ortodoxă rusă din oraș, unde au aprins lumânări și s-au rugat. Iar apoi au luat masa împreună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE