Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA acuză Rusia că se amestecă în alegerile din 2024. Guvernul rus ar fi cheltuit 10 milioane de dolari pe o nouă campanie de influențare a scrutinului din State

Statele Unite au acuzat și sancționat directori din mass-media de stat din Rusia și au restricționat posturi de radio și televiziune legate de Kremlin, acuzând Moscova de o campanie pe scară largă de interferență cu alegerile prezidențiale.

Departamentele de justiție, de stat și de trezorerie au anunțat miercuri acțiuni coordonate pentru a ”contracara agresiv” presupusele operațiuni, potrivit Daily Dot.

Procurorul general Merrick Garland a acuzat radiodifuzorul de stat RT, fostul Russia Today, că a plătit o firmă din Tennessee cu 10 milioane de dolari pentru a ”crea și distribui publicului american conținut cu mesaje ascunse ale guvernului rus”.

Șefa RT, Margarita Simonyan, a fost una dintre cele 10 persoane sancționate pentru presupuse încercări de a afecta ”încrederea publicului în instituțiile noastre”. RT a negat implicarea.

Campania Rusiei ar urmări reducerea sprijinului internațional pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că programul Rusiei urmărește „reducerea sprijinului internațional pentru Ucraina, susținerea politicilor și intereselor pro-ruse și influențarea alegătorilor din SUA”.

Între timp, un oficial al Trezoreriei a declarat că RT și alte mass-media de stat rusești s-au angajat într-o „campanie nefastă de recrutare pe ascuns, fără voia lor, a unor influențatori americani în sprijinul activității lor maligne”.

O mare parte din eforturile de dezinformare ale Kremlinului sunt direcționate și finanțate de RT, a declarat Kirby.

”RT nu mai este doar un braț de propagandă al Kremlinului. Este folosit pentru a avansa acțiunile secrete de influență ale Rusiei”, a spus el.

În urmă cu opt ani, Rusia a desfășurat o campanie care a implicat piratarea Comitetului Național Democrat și scurgerea de documente furate către Wikileaks, cu intenția de a afecta campania prezidențială a lui Hillary Clinton.

Mulți democrați susțin că operațiunea a contribuit la victoria finală a lui Trump în noiembrie.

Politicienii americani și oficialii serviciilor de informații au ajuns de atunci la concluzia că operațiunea a fost ordonată direct de Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Doisprezece ofițeri de informații militare ruși au fost acuzați în 2018 de orchestrarea operațiunii și au fost emise mandate federale de arestare a acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE