Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lovitură dură pentru Rusia, venită chiar din partea Chinei. Mai multe bănci chineze au început să blocheze „în masă" tranzacțiile cu rușii

Lovitură dură pentru Rusia, venită chiar din partea Chinei, cel mai mare partener comercial al său. Băncile chineze au început să blocheze tranzacțiile către Rusia, iar acest blocaj este „în masă”, potrivit Reuters, care citează surse apropiate cu acest caz.

Demersul vine la scurt timp după ce Statele Unite ale Americii au lansat un nou set de sancțiuni pentru companiile din China, din cauza sprijinului lor pentru ruși, în sensul că susțin, indirect, războiul din Ucraina.

Mai multe bănci chineze au început să blocheze „în masă" tranzacțiile cu rușii

Până acum, instituțiile chineze au încercat să evite sau atenueze impactul acestor sancțiuni , însă acum au decis să se conformeze și să-și reducă relațiile comerciale cu Rusia. Astfel, în luna august au existat mari întârzieri la plăți, iar unele bănci majore chineze au început chiar să blocheze sume de miliarde de yuani, în tranzacțiile cu electronice, de teama unor alte sancțiuni.

De precizat că, din 2021, relațiile comerciale dintre Rusia și China au crescut cu 121%, ceea ce înseamnă rolul Chinei ca „linie de salvare economică” a Moscovei.

Pentru menținerea relațiilor comerciale, este necesar un sistem de plată funcțional, iar Rusia a fost deconectată, în 2022, de la sistemul internațional SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale), pentru că a declanșat războiul în Ucraina.

Astfel, rușii au fost nevoiți să facă din ce în ce mai multe tranzacții „ca în Evul Mediu”, bazate pe schimb, în principal.

  • SWIFT este o platformă de comunicații securizată, utilizată de bănci, agenții de brokeraj și alte instituții financiare, pentru a face schimb de informații, precum instrucțiuni pentru transferul de bani în străinătate sau decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Până la jumătatea anului 2024, băncile chineze respingeau și returnau aproximativ 80% din plățile rusești efectuate în yuani chinezești, după cum a informat, pe 29 iulie, instituția de presă controlată de statul rus, Kommersant. Potrivit surselor citate de Kommersant, băncile chineze lasă în mod obișnuit plățile rusești în yuani să întârzie câteva săptămâni, înainte de a le respinge în cele din urmă, adesea fără a furniza un motiv.

China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, iar anul trecut, a fost responsabilă pentru o treime din schimburile comerciale derulate de Rusia. În plus, China furnizează echipamente industriale vitale, cum ar fi bunuri de larg consum care ajută Rusia să facă faţă sancţiunilor occidentale. Pe de altă parte, chinezii oferă o piaţă profitabilă pentru multe exporturi ruseşti, începând de la petrol şi gaze, până la produse agricole.

Unele afaceri rusești au început să folosească intermediari din țări terțe, în încercarea de a eluda verificările de conformitate din China, dar acest lucru adaugă timp și costuri pentru tranzacții.

Ulterior, ca o nouă lovitură, s-a raportat că băncile din Emiratele Arabe Unite au respins tranzacțiile de la companii rusești, pentru componente electronice și electronice de larg consum din China, de la începutul lunii august. Potrivit Kommersant, firmele rusești au folosit entități din Emiratele Arabe Unite pentru a transfera bani în China, pentru a expedia mărfuri direct în Rusia. Acum, tranzacțiile pentru acele produse care nu ajung direct în Emiratele Arabe Unite sunt blocate. Iar restricțiile au venit la inițiativa Chinei, conform sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE