Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. Totul despre dezbaterea Trump-Harris: fără public, fără notițe și cu microfonul tăiat cât vorbește contracandidatul

Peste o săptămână, pe 10 septembrie, ochii întregii lumi vor fi ațintiți asupra locului unde au fost fondate Statele Unite ale Americii, Philadelphia, acolo unde va avea loc marea confruntare dintre republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris. Organizatorii au făcut publice regulile. Dezbaterea va dura 90 de minute, iar cei doi candidați la președinția Americii nu vor avea voie să interacționeze și să se întrerupă.

Kamalla Harris - Donald Trump, confruntare pe 10 septembrie

Dezbaterea Kamalla Harris - Donald Trump va avea regulile următoare, potrivit The Washington Post:

  • Durata: 90 de minute
  • Nu va fi public în sală
  • Candidații vor avea la dispoziție două minute pentru a răspunde la întrebări și două minute pentru a aduce contraargumente. Vor primi un minut suplimentar pentru follow-ups sau clarificări
  • Microfonul va fi dezactivat cât timp vorbește contracandidatul
  • Candidații nu vor avea voie să își pună întrebări reciproc și nici să se întrerupă unul pe altul
  • Sunt interzise notițele
  • La final, Trump și Harris vor putea transmite un ultim mesaj către alegători

Dezbaterea dintre Trump și Harris va fi moderată de doi jurnaliști ai postului ABC News care organizează evenimentul.

Potrivit regulilor convenite cu echipele celor doi candidați, microfoanele vor fi deschide doar pentru a răspunde la întrebări. Asta înseamnă că Donald Trump sau Kamala Harris nu-și va putea întrerupe adversarul și nu-i va putea pune întrebări.

Sunt interzise notițele, iar temele de discuție și întrebările moderatorilor nu vor fi dezvăluite staff-urilor electorale înaintea dezbaterii.

Așezați la pupitrele lor, candidații vor primi un stilou, hârtie și o sticlă cu apă. La final, fiecare candidat are la dispoziție două minute pentru a transmite un ultim mesaj către alegători. Potrivit tragerii la sorți, Donald Trump va fi cel care va încheia dezbaterea.

Trump, care a lansat o serie de injurii la adresa Kamalei Harris de-a lungul campaniei, susține însă că dezbaterea nu va fi una corectă pentru că șeful stației TV este „cel mai bun prieten” al vicepreședintei SUA. El mai susține că aceasta va ști, în avans, întrebările.

Pregătirile sunt în plină desfășurare la Centrul Național al Constituției din Philadelphia, unde va avea loc confruntarea. Centrul este amplasat la câțiva pași de locul istoric în care a fost redactată și semnată Constituția Statele Unite.

Vince Stango, vicepreședinte al National Constitution Center: Am găzduit dezbateri primare prezidențiale în 2008 (alegerile interne din Partidul Democrat- n.red), când Barack Obama și Hillary Clinton s-au confruntat aici și apoi din nou în 2020, când președintele Trump și candidatul Biden au luat parte la dezbaterile găzduite de ABC.

Ce cred cetățenii de rând?

Cred că este locul perfect pentru a organiza o dezbatere, mai ales că vorbim despre noțiunea de libertate. Mai cred că Kamala Harris trebuie doar să fie stăpână pe sine și să se bazeze pe ADN-ul ei de procuror pentru a-l face pe fostul președinte să își piardă calmul.

Va fi interesant să vedem cum va decurge interacțiunea în timpul dezbaterii.

Istoria democrației americane este plină de exemple în care dezbaterile electorale au fost decisive. Mai cu seamă atunci când sondajele arată o diferență extrem de mică între cei doi rivali care își dispută președinția Statelor Unite. Președintele Joe Biden a fost nevoit să-și retragă candidatura în favoarea Kamalei Harris, după prestația catastrofală cu Trump, de la începutul verii. Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 5 noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE