Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Unul din cinci cupluri căsătorite din România ajunge la divorţ

Județele Constanța și Argeș sunt campioane la divorțuri, cu peste 1000 de cazuri anul trecut, arată datele statistice oficiale. Motivele invocate sunt, desigur, diverse.

Datele statistice arată că în 2022 a fost pronunțat un divorț la 5,1 căsătorii încheiate. Vedem o îmbunătățire față de anii pandemiei, când multe cupluri și-au reevaluat viața și au mers pe drumuri diferite. În 2020 și 2021 aveam un divorț la 3,5 căsătorii.

Iar în 2019, o separare legală la fiecare 4 căsătorii încheiate. Și dacă privim mult mai în urmă, putem spune că românii au cam prins gustul divorțurilor, în primul an de după Revoluție, când s-a înregistrat un divorț la fiecare 6 căsătorii.

Cele mai frecvente divorțuri apar între 40 și 44 de ani

În medie, divorţul apare cel mai frecvent la grupa de vârstă 40-44 ani. Vorbim atât de bărbați, cât și de femei. Este urmată, în cazul bărbaţilor, de grupa de vârstă 45-49 ani şi în cazul femeilor, de 30-34 ani. Începând cu 50 de ani, numărul bărbaţilor care au divorţat crește semnificativ față de cel al femeilor.

Cu alte cuvinte, vârsta medie a soţilor la divorţ a fost de 44,3 ani pentru bărbaţi şi de 40,7 ani pentru femei. Comparând vârsta medie la divorţ cu vârsta medie la căsătorie se poate observa că o căsnicie durează 9,9 ani pentru bărbaţi, respectiv 9,3 ani pentru femei.

De ce ajung românii la divorț?

În 1,4 la sută dintre cazuri este vorba despre violență fizică. O altă cauză a divorțurilor - alcoolismul, tot 1,4 la sută dintre cazuri. Infidelitate conjugală - 2 la sută, iar cauze combinate 2,8 la sută. La divorț, soții au mai invocat alte situații, în proporție de 28,2 la sută. Iar cele mai multe, aproximativ 64 la sută, au loc cu acordul părților.

Campioane la divorțuri sunt județele Constanţa și Argeș, cu mai bine de 1000 cazuri de divorţ. În timp ce în București s-au separat legal peste 2.000 de cupluri, adică 8,7% din numărul total de divorţuri din toată țara. Iar cel mai mic număr de divorţuri, în judeţele Caraș-Severin şi Covasna.

Să facem și o comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană. România, cu o rată a divorțurilor de 1,4 la mie, se situează sub media europeană, care este de 1,7 la mie. Cele mai mici rate de divorț la nivel european s-au înregistrat în Malta și Slovenia, iar cele mai mari, în Lituania, Letonia și Suedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE