De obicei, jocurile pe calculator nu sunt activități asociate cu creșterea facultăților mintale și mulți părinți încearcă să își țină copiii departe de statul în fața ecranelor ore în șir.
Cu toate acestea, un nou studiu a descoperit că orele petrecute cu jocuri pe calculator ar putea, de fapt, să îmbunătățească unele abilități cognitive, cum ar fi cele care implică controlul comportamentelor impulsive și memoria de lucru.
Câți copii au participat la studiu
La studiu au participat aproape 2.000 de copii, iar cei care au declarat că au jucat jocuri video timp de trei ore pe zi au obținut rezultate mai bune la testele de abilități cognitive decât cei care nu au jucat niciodată jocuri.
Studiul face parte dintr-o cercetare mai amplă desfășurată în Statele Unite, numită ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development, respectiv Dezvoltarea Cognitivă la Adolescenți) și finanțată de Institutul Național de Sănătate din SUA.
Studii efectuate anterior au analizat relația dintre jocurile pe calculator și comportament, dar mecanismele neurobiologice care stau la baza interconectivității dintre cele două nu sunt bine înțelese până în prezent.
Prin urmare, cercetătorii de la Universitatea din Vermont au analizat datele obținute de la copiii care au participat la studiul ABCD la vârstele de nouă și zece ani.
Examinând datele sondajului, cele cognitive și de imagistică cerebrală de la aproximativ 2.000 de participanți, ei au separat copiii în două grupuri: cei care au jucat jocuri pe calculator timp de trei ore pe zi sau mai mult și cei care au declarat că nu au jucat deloc jocuri video.
Cele două grupuri au fost apoi evaluate cu privire la capacitatea lor de a controla comportamentul impulsiv și de a memora informații.
Cum afectează jocurile atenția și memoria
S-a constatat că jucătorii au fost mai rapizi și mai exacți decât ceilalți în ambele sarcini.
În plus, imaginile obținute prin rezonanță magnetică arată că creierul jucătorilor avea niveluri mai ridicate de activitate în regiunile asociate cu atenția și memoria.
Cercetătorii cred că acest lucru se poate datora exersării sarcinilor legate de controlul impulsurilor și de memorie în timpul jocurilor.
"Acest studiu contribuie la înțelegerea noastră tot mai bună a asocierilor dintre jocurile video și dezvoltarea creierului", a declarat directorul Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, Nora Volkow.
"Numeroase studii au făcut legătura între jocurile video și problemele de comportament și de sănătate mintală. Acest studiu sugerează că ar putea exista, de asemenea, beneficii cognitive asociate cu această modalitate populară de petrecere a timpului, care merită să fie investigate în continuare".
Pot genera jocurile video depresie?
Studii anterioare au arătat legături între jocurile video și creșterea ratei depresiei, a violenței și comportamentul agresiv.
În timp ce studiul actual nu a constatat acest lucru, jucătorii au raportat niveluri mai ridicate de afectare a sănătății mintale și probleme de comportament, deși cercetătorii au spus că rezultatele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.
Autorii studiului insistă, de asemenea, asupra faptului că rezultatele obținute nu permit o analiză cauză-efect și că este posibil ca acei copii care excelează la activitățile în care trebuie să utilizeze atenția și memoria aleg să joace jocuri pe calculator.
Tipul de joc poate avea, de asemenea, un impact, însă acest lucru nu a fost evaluat de studiu.
"Deși nu putem spune dacă jucarea regulată a jocurilor video a determinat performanțe neurocognitive crescute, constatarea este încurajatoare și e una pe care trebuie să continuăm să o investigăm la acești copii pe măsură ce trec devin adolescenți și se îndreaptă spre maturitate", a declarat Bader Chaarani, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din Vermont și autorul principal al studiului.
"Mulți părinți din ziua de astăzi sunt îngrijorați de efectele jocurilor video asupra sănătății și dezvoltării copiilor lor și, pe măsură ce aceste jocuri continuă să devină tot mai populare în rândul tinerilor, este esențial să înțelegem mai bine atât impactul pozitiv, cât și cel negativ pe care acestea îl pot avea".