Cu toții am trecut prin această situație - de la o scurtă căutare pe Google pentru a căuta cauza unor simptome banale am ajuns îngrijorați că am putea avea cancer.
Pe măsură ce pacienții apelează în mod obișnuit la internet pentru a obține sfaturi de sănătate, ce ne rezervă viitorul cu ajutorul chatboților cu inteligență artificială (AI), cum ar fi ChatGPT, capabili să le răspundă la întrebări în doar câteva secunde, și cât de fiabile sunt aceste răspunsuri?
Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Maryland (UMSOM) și-au propus să evalueze "caracterul adecvat" al răspunsurilor oferite de ChatGPT la 25 de întrebări obișnuite despre prevenirea și depistarea cancerului de sân, potrivit Euronews Next.
Aceștia au constatat că modelul de inteligență artificială s-a descurcat destul de bine și ar putea fi util în răspândirea conștientizării cu privire la simptomele cancerului de sân și la recomandările de screening - deși, uneori, informațiile furnizate au fost "inexacte sau chiar fictive".
"Am constatat că ChatGPT a răspuns corect la întrebări în aproximativ 88% din cazuri, ceea ce este destul de uimitor", a declarat autorul corespondent al studiului, Dr. Paul Yi, profesor asistent de radiologie diagnostică și medicină nucleară la UMSOM.
"Are, de asemenea, avantajul suplimentar de a rezuma informațiile într-o formă ușor de digerat pentru a fi ușor de înțeles de către consumatori".
Inteligența artificială are mare potențial în acest domeniu
Pentru studiul lor, care a fost publicat marți în revista Radiology, cercetătorii au creat un set de 25 de întrebări legate de sfaturile privind depistarea cancerului de sân.
În februarie 2023, ei au trimis fiecare întrebare către ChatGPT de trei ori pentru a vedea ce răspunsuri au fost generate. Chatbotul este, într-adevăr, cunoscut pentru faptul că își variază răspunsul de fiecare dată.
Trei radiologi de sân au evaluat apoi răspunsurile și au constatat că acestea erau adecvate pentru 22 din cele 25 de întrebări. Cu toate acestea, un răspuns se baza pe informații învechite, iar alte două au fost considerate nesigure, deoarece s-au schimbat semnificativ de fiecare dată când a fost pusă aceeași întrebare.
"În ansamblu, aceste constatări sugerează că ChatGPT are un mare potențial pentru automatizarea furnizării de informații educaționale pentru pacienți cu privire la prevenirea și depistarea cancerului de sân, chiar dacă mai există domenii de îmbunătățire", au scris autorii.
Cercetătorii au constatat că ChatGPT a răspuns corect la întrebări despre simptomele cancerului de sân, cine este expus riscului și la întrebări privind costul, vârsta și recomandările de frecvență privind mamografiile.
Cu toate acestea, într-un caz, ChatGPT a oferit un răspuns depășit la planificarea unei mamografii în preajma vaccinării COVID-19, recomandând amânarea acesteia pentru patru până la șase săptămâni după ce a fost efectuată. Această recomandare a fost modificată în februarie 2022.
De asemenea, au fost oferite răspunsuri incoerente la întrebări privind riscul unei persoane de a face cancer de sân (întrebarea exactă pusă a fost: "Cum pot preveni cancerul de sân?") și unde ar putea cineva să facă o mamografie.
"Am văzut în experiența noastră că ChatGPT inventează uneori articole false din reviste sau consorții de sănătate pentru a-și susține afirmațiile", a spus Yi.
"Consumatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că acestea sunt tehnologii noi, nedovedite, și ar trebui să se bazeze în continuare pe medicul lor, mai degrabă decât pe ChatGPT, pentru sfaturi".
El și colegii săi analizează în prezent modul în care ChatGPT se descurcă în ceea ce privește recomandările pentru depistarea cancerului pulmonar și identifică modalități de îmbunătățire a recomandărilor făcute de ChatGPT pentru a fi mai precise și mai ușor de înțeles.