Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu | Apa de ploaie nu este potabilă din cauza unor „substanțe chimice veșnice”

Apa de ploaie nu este potabilă din cauza unor „substanțe chimice veșnice”, potrivit unui studiu.

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilice (PFAS) reprezintă o mare familie de substanțe chimice create de om, care nu apar în natură. Sunt cunoscute sub numele de „substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în mediul înconjurător.

Acestea au proprietăți antiaderente sau de respingere a petelor, astfel încât pot fi găsite în articole de uz casnic, cum ar fi ambalaje alimentare, electronice, cosmetice și ustensile de gătit.

Apa de ploaie alimentează surse de apă potabilă

Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea din Stockholm i-au găsit în apa de ploaie din majoritatea locurilor de pe planetă, inclusiv din Antarctica. Nu există niciun spațiu sigur pentru a scăpa de ele.

„Pe baza celor mai recente orientări americane pentru aceste substanțe în apa potabilă, apa de ploaie de pretutindeni ar fi considerată nesigură pentru băut. Deși în lumea industrială nu bem adesea apă de ploaie, mulți oameni din întreaga lume se așteaptă ca apa de ploaie să fie sigură pentru băut și alimentează multe dintre sursele noastre de apă potabilă”, spune Ian Cousins, autorul principal al studiului.

Care ar fi riscurile

Riscurile pentru sănătate în urma expunerii la aceste substanțe au fost cercetate pe larg. Oamenii de știință spun că acestea ar putea fi legate de probleme de fertilitate, de creșterea riscului de cancer și de întârzieri în dezvoltarea copiilor.

Dar alții spun că nu se poate dovedi existența unei legături de cauză și efect între aceste substanțe chimice și sănătatea precară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE