Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Strategii pentru viitorul guvern și președinte. Cristian Pîrvulescu: ”Candidatul, un expert care nu e legat de partid”

Noul guvern va fi unul de tranziție și ar fi bine ca viitorul premier, dar și președintele țării să nu aparține vreunui partid, crede analistul politic, Cristian Pîrvulescu.

În opinia sa, nici strategia unui candidat unic la prezidențiale nu ar fi una bună.

Noul guvern va fi unul de tranziție

”Eu cred că și premierul și candidatul la prezidențiale ar fi bine să fie persoane care nu sunt legate direct de partid, nu aparțin unor partide, mai ales că multă lume vorbește despre un fel de guvern de serviciu, un guvern de tranziție și nu un guvern definitiv.

Și atunci ar fi bine să fie un expert care să aibă totuși notorietate, să nu vină de nicăieri și care să aibă și experiență cu partidele politice, astfel încât să poată să se impună. Iar în ceea ce privește candidatul la prezidențiale, la fel. El ar trebui să fie mai degrabă din afară, chiar dacă ar fi un candidat al PSD sau al USR-PNL.

Nicușor Dan a fost o figură care a fost invocată și ar putea și PSD să găsească astfel de lucruri. Mie mi se pare o eroare, spre exemplu, să existe un candidat unic al coaliției, pentru simplul motiv că asta ar permite în mod automat extrem.

E dreptul să ajungă în turul al 2-lea pentru că nu se poate să câștige din primul tur. Sunt necesare 9 milioane și ceva de voturi, deci nimeni nu le poate obține când avem o prezență de 10-11 milioane, cel mai bun caz.

Dacă în tur al doilea, spre exemplu, ar intra PSD și PNL, USR ar fi deja un lucru excelent”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Care ar fi cel mai bun premier să organizeze alegerile?

Cristian Pîrvulescu: „Dacă vrem ca oamenii să fie liniștiți și să votăm fără emotivitate, probabil în luna mai, mai bine decât martie. Pentru că emoțiile încă sunt puternice, lumea încă vrea răzbunare, încă vorbesc de lovitură de stat, deși lovitura de stat era să se întâmple pe 8 decembrie. Erau niște alegeri care erau de fapt o autentică lovitură de stat, nu era pentru prima dată când se întâmpla asta, dar era mai rău decât s-a întâmplat în Germania lui Hitler.

Lumea ne spune că alegerile sunt democratice. Obișnuiesc să spun că, dacă alegerile erau democratice, cea mai democratică instituție din lume este biserica catolică, pentru că îl aleg pe Papă de 2.000 de ani. Nu cred că ar fi foarte mulți care să definească biserica catolică astfel. Hitler a fost ales, Hitler a făcut referendum și a devenit fuhrer prin referendum. Nu. Alegerile sunt democratice dacă societatea e democratică. Iar noi avem acum o problemă serioasă în ceea ce privește democrația în societate. Nu poți să ai o astfel de campanie și să spui că ai avut zero lei cheltuieli.

Eu cred că și premierul, și candidatul la prezidențiale ar fi bine să fie persoane care nu sunt legate direct de partid, nu aparțin unor partide. Mai ales că multă lume vorbește despe un fel de guvern de serviciu, de tranziție și nu guvern definitiv. Și atunci ar fi bine să fie un expert care să aibă totuși notorietate, să nu vină de nicăieri și care să aibă și experiență cu partidele politice, astfel încât să poată să se impună.

Pentru că avem disonanțe, chiar dacă USR n-ar face parte din majoritate, tot sunt disonanțe. Și e nevoie de un dirijor care să obțină armonie. Iar în ceea ce privește candidatul la prezidențiale, la fel, el ar trebui să fie mai degrabă din afară, chiar dacă ar fi un candidat al PSD sau PNL, sau USR. Nicușor Dan a fost o figură care a fost invocată și ar putea și PSD să găsească astfel de lucruri.

La un moment dat, PSD se gândea, dar nu au recunoscut niciodată, la Mircea Geoană ca și candidat independent. În final, Ciolacu a decis, prin 2021, că va fi candidat el, ne-a ținut în suspans până în ultima clipă, dar știam cu toții că el va fi candidat. Bine, poate găsesc un candidat de genul ăsta, pentru că riscurile sunt mai mici decât atunci când e o persoană relativ neutră."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE