Primul grup de migranți haitieni expulzați din Statele Unite a ajuns marți înapoi în Haiti.
Aceștia au aterizat pe aeroportul Cap-Haïtien de pe coasta de nord a țării, singurul aeroport încă operațional pentru zboruri comerciale, potrivit Euronews.com.
Mario Montès, unul dintre cei deportați, a declarat că se afla în SUA de aproape un an, lucrând în Alaska, înainte de a fi reținut de funcționarii de la Imigrări și Vamă (ICE) în Miami.
„Eram în drum spre serviciu când ofițerii de imigrări m-au oprit și mi-au cerut să vin la biroul lor. Mi-au spus că există un nou președinte și niște documente pe care trebuie să le depun din nou. Când am ajuns, am văzut cătușele și mi-au spus doar că mă trimit înapoi în țara mea”, își amintește el.
El Salvador se oferă să primească persoane deportate din SUA
Între timp, președintele Salvadorului, Nayib Bukele, a propus acceptarea deportaților din SUA de orice naționalitate, inclusiv a cetățenilor americani, în mega-închisoarea țării, care poate găzdui până la 40 000 de deținuți în același timp, conform cifrelor oficiale, care au fost contestate de grupurile pentru drepturile omului.
Luni seară, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a numit oferta lui Bukele „cel mai fără precedent și extraordinar acord migrator din lume”.
Rubio a caracterizat acordul ca fiind un acord de „țară terță sigură”, care permite SUA să deporteze migranții care nu sunt salvadorieni în El Salvador dacă aceștia au încălcat legile americane privind imigrația.
„El s-a oferit, de asemenea, să primească infractori periculoși aflați în prezent în custodia SUA, chiar dacă aceștia sunt cetățeni americani sau rezidenți legali”, a adăugat Rubio.
Deportările fac parte dintr-o serie de ordine executive semnate de Trump după revenirea sa la Casa Albă luna trecută.
În prima săptămână a celui de-al doilea mandat al său, Departamentul de Securitate Internă a raportat deportarea a aproximativ 7 300 de persoane de diferite naționalități.