Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tabere de corturi între Mexic și SUA. Orașele de graniță se pregătesc de deportările anunțate de Donald Trump

Mexicul ridică tabere de corturi la granița cu SUA, pregătindu-se ca președintele american Donald Trump să-și îndeplinească promisiunea de a face deportări în masă ale migranților intrați ilegal în SUA. Adăposturile temporare din orașul de graniță Ciudad Juarez vor avea o capacitate de mii de persoane şi ar urma să fie gata în câteva zile, anunță autoritățile locale.

Ciudad Juarez este doar unul dintre orașele care se pregătesc de expulzarea fără precedent a migranților din SUA. Aceleași pregătiri sunt făcute și în Nogales, Matamoros și Piedras Negras. Deocamdată situația nu pare prea gravă. Numărul persoanelor deportate în ultima zi a fost mai mic decât media zilnică de aproximativ 500 anul trecut.

Enrique Serrano, șeful Consiliului de Stat pentru Populație din Chihuahua: „Tabăra pe care o ridicăm va fi exclusiv pentru deportații mexicani. Străinii care sunt deportați prin acest punct de trecere a frontierei vor fi sub autoritatea Institutului Național de Migrație, care probabil îi va duce la Mexico City sau la granița de sud.”

Autorităție contruiesc nouă adăposturi în orașele de frontieră pentru a primi deportați

În afară de corturi, guvernul mexican construiește nouă adăposturi în orașele de frontieră pentru a primi deportați și va folosi spațiile de cazare existente pentru a primi migranți ale căror programări pentru a solicita azil în SUA au fost anulate în ziua învestirii lui Donald Trump. Creșterea rapidă a numărului celor expulzați în Mexic aduce provocări logistice și financiare.

Juan Fierro, șeful adăpostului Bunul Samaritean: „Este foarte probabil ca în zilele următoare să vedem sosirea compatrioților aici la graniță. Suntem un pic, cum pot să spun…Dacă sosesc un număr mare de oameni, s-ar putea să nu avem capacitatea de a-i ajuta.”

Donald Trump a anunțat că va schimba dramatic politicile de frontieră și de imigrație, iar în prima zi de mandat a și anulat programul cunoscut sub numele de CBP One. Acesta permitea solicitanților de azil să se programeze pe telefon înainte de a ajunge la graniță, oferind un anumit grad de ordine.

Evelin Vásquez, migrantă din Guatemala: „Plănuiesc să rămân aici până când poate va exista o altă oportunitate. Nu știu cum, dar poate va apărea ceva. Guvernul mexican a anunțat că îi va transporta pe unii dintre cei deportați la casele lor din provinciile Mexicului și va oferi migranților expulzați carduri de 2.000 de pesos, sau aproximativ 100 de dolari, la sosirea la graniță pentru a le acoperi nevoile de bază.”

Donald Trump ia măsuri dure împotriva imigrației ilegale

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a început mandatul cu o serie de măsuri ferme privind controlul imigrației. Primele zile de la preluarea funcției au fost marcate de ordine executive și directive care vizează limitarea accesului migranților în SUA și consolidarea securității la granița cu Mexicul.
Trump a ordonat desfășurarea a 1.500 de soldați activi la granița cu Mexicul, alături de cei 2.500 de membri ai Gărzii Naționale deja prezenți. Trupele vor sprijini agenții Poliției de Frontieră, utilizând elicoptere și alte resurse logistice pentru construcția de bariere și supraveghere. În plus, Pentagonul va furniza avioane militare pentru deportarea migranților ilegali.

Această desfășurare de forțe face parte dintr-un plan mai amplu de securizare a celor 3.220 de kilometri de graniță sudică, unde activează deja aproximativ 20.000 de agenți ai Poliției de Frontieră.

Totodată, Trump a eliminat și restricțiile care împiedicau arestările în „zone sensibile” precum biserici, spitale și școli. Această schimbare marchează o abatere de la politicile anterioare, care au protejat aceste locații timp de peste un deceniu.

„Infractorii nu se vor mai putea ascunde în școlile și bisericile din America pentru a evita arestarea”, a declarat Departamentul pentru Securitate Internă.

Măsurile dure luate de Trump au atras critici din partea statelor conduse de democrați și a grupurilor pentru drepturile civile, care au intentat procese împotriva ordinelor executive. Una dintre cele mai controversate inițiative este reducerea cetățeniei automate pentru copiii născuți în SUA din părinți imigranți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE