Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ștampilele pentru pașapoartele UE vor fi în curând amintire. Ce este sistemul EES și cum va fi folosit la aeroport

O categorie de turiști își vor lua adio de la stampilele de pe pașapoarte. Noul sistem automatizat de intrare/ieșire (EES), care urmează să fie lansat la 10 noiembrie 2024, va înregistra digital vizitatorii din afara UE, eliminând necesitatea ștampilelor fizice.

„EES va înlocui actualul sistem de ștampilare manuală a pașapoartelor, care necesită mult timp, nu furnizează date fiabile privind trecerea frontierelor și nu permite detectarea sistematică a persoanelor care depășesc termenul de ședere”, se arată într-o declarație a Departamentului pentru migrație și afaceri interne al Comisiei Europene.

Ce este Sistemul UE de intrare/ieșire (EES)?

EES va fi un sistem informatic automatizat pentru înregistrarea călătorilor din țări terțe care sunt scutiți de viză sau dețin vize de scurtă ședere.

De fiecare dată când o persoană trece o frontieră externă a UE, sistemul îi va înregistra numele, tipul de document de călătorie, datele biometrice (amprente digitale și imagini faciale), precum și data și locul de intrare și ieșire.

Sistemul va înregistra, de asemenea, refuzurile de intrare. Se speră că verificările automatizate la frontieră și sistemele self-service vor îmbunătăți securitatea în UE și vor fi mai rapide pentru călători.

Cu toate acestea, industria aeriană și diferite țări au declarat că lipsa de pregătire ar putea cauza probleme inițiale la introducerea sistemului.

Lansarea era prevăzută pentru 2022. Autoritățile au anunțat acum că va fi lansat la 10 noiembrie anul acesta.

În cadrul noului sistem, călătorii cu acces fără viză în Spațiul Schengen vor trebui să obțină o autorizație de călătorie online prin intermediul Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Acesta va fi lansat în etape, odată ce SEAE va fi operațional.

Ștampilele de pașaport sunt încă necesare înainte de lansarea SEAE

Post-Brexit, britanicii au fost avertizați că trebuie să obțină ștampile de pașaport atunci când ies și intră în Spațiul Schengen.

Acest lucru servește drept dovadă că nu au depășit limita de 90 de zile fără viză într-o perioadă de 180 de zile.

De obicei, acest lucru se întâmplă automat la controlul de securitate și, pentru unii iubitori de călătorii, a fost chiar o mică parte bună a ieșirii din UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE