Demolat acum aproape 2 ani, stadionul din Constanța este încă o groapă plină de pământ înconjurată de bălării. Noua arenă întârzie să apară, deși, conform planurilor inițiale, lucrările ar fi trebuit să fie în toi.
Planuri mărețe s-au făcut și pentru Sala Polivalentă din orașul de pe malul mării, finalizată însă doar... în fotografii.
“Stadionul, în valoare totală de 480.490.000 lei, va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, durata de proiectare și execuție a lucrărilor fiind estimată la 28 de luni”, așa suna anunțul postat în octombrie 2022 pe pagina Companiei Naționale de Investiții. Construcția a rămas deocamdată doar în fotografiile care însoțeau anunțul.
Porțile stadionului de aici din Constanța au fost închise imediat după demolarea din 2023 și după cum se vede, așa au rămas. Va mai dura cel puțin câțiva ani până când aici se vor desfășura primele meciuri având în vedere că abia a fost semnat contractul pentru lucrările de proiectare.
Prima licitație, blocată în contestații
Prima licitație pentru construirea stadionului, organizată acum doi ani a fost blocată în contestații și procese așa că abia la finalului anului trecut contractul a fost în sfârșit semnat.
”Un proiect de tipul ăsta al cărui deviz a fost stabilit cu jumatate de an înainte și este contestat și durează contestația după licitație un an de zile, după un an de zile ne putem baza pe devizul ăla, în condițiile în care inflația a lucrat, cheltuielile au fost calculate pe anumite preturi si intre timp totul s-a scumpit.”, spune Vergil Chițac – primarul municipiului Constanța.
Sala Polivalentă din Constanța ar trebui să aibă 5.000 de locuri
Departe de finalizare este și Sala Polivalentă de 5 mii de locuri din orașul de la malul mării.
Conform planurilor inițiale, sala polivalentă din Constanța ar fi trebuit să fie gata în 2023. Iată-ne în 2025 cu un șantier abandonat, lucrările au fost sistate și nu se știe încă exact când vor fi reluate. După cum arată locul, visul constănțenilor de a avea o sală polivalentă modernă nu se va îndeplini prea curând.
Termenul de finalizare nu a fost respectat de constructor, susține Compania Națională de Investiții într-un răspuns pentru Euronews România. Vor fi aplicate penalizări, însă la momentul actual nu se ia în calcul rezilierea contractului.
Lucrările au fost sistate, deocamdată, pentru că este nevoie de aproximativ 48 de milioane de lei mai mult decât valoarea inițială a contractului semnat în anul 2020, care prevedea doar 70 de milioane de lei. Despre nerespectarea termenelor, am căutat un răspuns și la firma care realizează lucrările.
”Lucrările au fost sistate ca urmare a necesității de reavizare a indicatorilor tehnico-economici,Această actualizare a indicatorilor tehnico-economici a fost realizată în conformitate cu noile reglementări și normative tehnice în vigoare, incluzând modificările legislative recente care impun adaptarea proiectului la cerințele actuale din domeniul construcțiilor. De asemenea, această actualizare reflectă și prevederile Ordonanței de Urgență nr. 47, care reglementează reajustarea valorii investițiilor prin aplicarea indicilor de inflație”, este răspunsul firmei care realizează lucrările.
Pentru constănțeni, întârzierile au devenit deja o obișnuință.
La sfârșitul anului trecut, Guvernul a decis alocarea sumei de 900 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru plata facturilor restante ale proiectelor derulate de Compania Națională de Investiții printre care și Cazinoul din Constanța, unde lucrările au fost finalizate cu doi ani întârziere și cheltuieli duble față de valoarea inițială a investiției.