Imaginea populară a morții subacvatice e caracterizată prin agitația de brațe și picioare, țipete și semnale disperate de ajutor. Aceasta este peste tot în filme și la televizor.
Dar victimele se strecoară în mare parte sub suprafață neobservate, a avertizat o organizație importantă pentru siguranța apei.
„Înecul nu arată ca în filme”, avertizează Guy Addington, responsabilul South East Water Safety de la Royal National Lifeboat Institution.
„Înecul poate fi neobservat, tăcut și nu poate fi descoperit decât atunci când este mult prea târziu.”
Cum arată înecul?
În fiecare an, aproximativ 140 de oameni mor înecându-se pe coasta Marii Britanii. Dacă includeți numărul de decese în zonele interioare și în bazine, această cifră sumbră crește la peste 400.
În UE, peste 5.000 de oameni mor în acest fel, în fiecare an.
O parte a problemei este o înțelegere greșită cu privire la modul în care oamenii se îneacă, explică Addington.
„Înecul de foarte multe ori nu arată deloc așa cum te-ai aștepta să arate”, spune el.
„Înecul înseamnă apă care intră în căile respiratorii și le sufocă. Și odată ce ai apă în căile respiratorii, nu poți face niciun zgomot.”
Addington s-a oferit voluntar pentru stația de bărci de salvare Margate de la doar 17 ani. De-a lungul a aproape trei decenii la stație, a ajutat mii de oameni cu probleme pe mare.
Înecul este atât de periculos, deoarece victimele de obicei nu pot semnala problemele, explică el.
Înecul pare deseori a fi nimic - și acest lucru face fenomenul atât de periculos.
Cum poți preveni înecul?
Din fericire, există modalități de a atenua riscurile de înec. Cheia este să fii cu ochii pe prietenii și familia ta de pe plajă . Deoarece copiii sunt deosebit de vulnerabili, aceștia trebuie supravegheați în orice moment.
„Asigură-te că cei mici nu pleacă singuri”, spune Addington.
Dacă vă aflați în dificultate, încercați să nu intrați în panică. În schimb, urmați sfatul RNLI „plutește pentru a trăi”.
Combate instinctul de a înota din greu - doar te va obosi. În schimb, pune-te pe spate, întinde-ți brațele și picioarele în formă de stea de mare și plutește pe spate. Este posibil să trebuiască să vă mișcați ușor membrele pentru a vă menține deasupra apei.
Odată ce ți-ai controlat respirația, poți lua în considerare următoarea ta mișcare - fie că e să chemi ajutor sau să încerci să înoți până când ajungi în siguranță.
Ce alte sfaturi de siguranță ar trebui să știți?
Cunoaște-ți limitele atunci când înoți.
„Înecul este aproape întotdeauna rezultatul faptului că oamenii își supraestimează capacitatea de înot și subestimează riscurile și pericolele. Oamenii cred că capacitatea lor într-o piscină se potrivește cu capacitatea lor într-un mediu de apă deschisă.”, spune Addington.
Vremea se poate schimba rapid, așa că verificați prognoza înainte de a ieși. Asigurați-vă că înțelegeți când intră și ies mareele.